Premier Golob v DZ poslal predlog za razrešitev ministrice Šinko in odstopno izjavo ministra Brežana

L. M., STA, A.L.
04.10.2023 12:58

Kmetijska ministrica Irena Šinko, ki se je poleg okoljskega ministra Uroša Brežana znašla v nemilosti premierja Roberta Goloba, vztraja, da ne bo odstopila s položaja in da naj jo razreši državni zbor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zunanja ministrica in predsednica SD Tanja Fajon je po seji vlade dejala, da je Golob koalicijske partnerje seznanil, da Brežan in Šinko ne uživata več njegove podpore. 
Robert Balen

Premier Robert Golob je danes v DZ poslal predlog za razrešitev ministrice za kmetijstvo Irene Šinko in odstopno izjavo ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana. Vodenje ministrstva za naravne vire in prostor bo začasno prevzela ministrica Alenka Bratušek, kmetijskega resorja pa Marjan Šarec, je Golob dejal v pogovoru za STA.

Med razlogi za odhod Šinko je Golob v predlogu za njeno razrešitev med drugim navedel "odsotnost ustreznega in pravočasnega reagiranja v situacijah, ki so pomembne za zaščito potrošnikov na področju varnosti hrane oziroma živil". Ministrica se namreč po premierjevi oceni ni ustrezno odzvala na situacijo, ko uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ni ustrezno obvladovala kriznih dogodkov, povezanih z neskladno in nevarno hrano, ter ni zagotavljala pravočasnega, jasnega in zanesljivega obveščanja javnosti o živilih, ki niso skladna ali varna za potrošnika.

Golob ministrici Šinko tako očita tudi, da je še po tem, ko je bila tematika izpostavljena tako strokovno kot javno, zagovarjala stališče uprave za varno hrano ter ga prepoznala kot ustreznega.

"Neodgovorno od kateregakoli ministra je, da se takrat, ko pride do delovanja, ki ogroža zdravje ljudi, ne zna pravočasno postaviti na stran ljudi," je Golob še dejal za STA. Prav zaradi tega je Šinko izgubila zaupanje v uspešnost in učinkovitost dela, zato premier ocenjuje, da Šinko ne more več opravljati ministrske funkcije. Pod novim vodjem ministrstva pa pričakuje tudi menjavo na vrhu uprave za varno hrano.

Ob tem je dejal, da ga je presenetilo, da Šinko ne želi sama odstopiti. Začasno bo predvidoma ta resor, če bo DZ podprl Golobov predlog in Šinkovo razrešil, prevzel minister za obrambo Marjan Šarec.

Drugače je bilo z ministrom Brežanom, s katerim se je pogovoril v minulih dneh, je dejal Golob. "Tudi njemu sem razložil, od kod izvira moja izguba zaupanja v njegovo delo, minister Brežan je to sprejel in sam podal odstop. Tako da je s tem zame zgodba zaključena," je dejal.

Kot je pojasnil, je bilo po avgustovski ujmi treba reorganizirati delo na marsikaterem ministrstvu, na ministrstvu za naravne vire in prostor pa to ni steklo dovolj hitro. "Zato je to ministrstvo postalo ozko grlo, ministrstvo ni bilo dovolj odzivno, številne pripombe so prihajale tudi z drugih resorjev," je pojasnil Golob.

Brežanu ne očita počasnosti intervencijskih ukrepov po poplavah

Na pomisleke, da bi menjava ministra lahko vsaj začasno celo zavrla postopke obnove, pa je Golob dejal, da je prepričan, da bo s tem, ko bo vodenje resorja začasno prevzela ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, koordinacija ekip na terenu, ki se ukvarjajo z obnovo tako vodne kot cestne in druge infrastrukture, boljša.

Ob tem je dejal, da Brežanu ne očita počasnosti intervencijskih ukrepov po poplavah, "ampak je problem predvsem v tem, kako so se organizacijsko vzpostavili, da bi lahko bili hitri in učinkoviti pri sproščanju sredstev za poplačilo del in bi lahko, če se nič ne bi spremenilo, to pripeljalo na primer do likvidnostnih težav, o katerih govorijo župani. Intervencijska dela so sicer potekala brez zastojev," je ocenil premier.

Pričakuje, da se bo število ekip na terenu, tudi pri urejanju vodotokov, povečalo, njihova koordinacija pa bo boljša.

Tudi informacija o tem, da bo ministrstvo začasno prevzela Bratušek, je že romala v DZ, je dejal Golob. Njeno izbiro pa je pojasnil s tem, da je iskal izkušenega ministra, ki lahko hitro zagrabi to področje, obenem pa sta oba resorja zelo tesno povezana.

Na vprašanje, ali obžaluje, da so z zakonom o vladi to področje razbili v dve ministrstvi, pa je Golob priznal, da je bila vlada organizirana na način, da bi lahko čim bolj izkoristila razvojne potenciale, ne pa toliko za krizne razmere, kjer je seveda boljše imeti manj razvejano strukturo.

Irena Šinko še pred začetkom zapustila sejo vlade

"Mislim, da je prav, da me razreši parlament. To se mi zdi tudi pošteno, jaz se nisem silila za ministrico za kmetijstvo. Če sem bila naprošena, je prav, da me tudi razrešijo," pa je dopoldne povedala Šinko, ki ocenjuje, da je kot ministrica delala pošteno, korektno in strokovno. Da se bo morala posloviti z ministrskega položaja, ni pričakovala, je pa izjavila, da z odločitvijo predsednika vlade nima nobenih težav: "Meni je prav, da grem. Ko se nekdo z mano ne strinja, nimam s tem nobenih težav." Na vprašanje, kaj so vzroki za njeno zamenjavo, je Šinko odgovorila, da je to vprašanje za predsednika vlade.

Irena Šinko pravi, da ne ve, zakaj se je premier Golob odločil za njeno zamenjavo.
Robert Balen

Med morebitnimi razlogi za njen odhod se je neuradno omenjalo tudi, da je bila ministrica "neposlušna" in da sta se z Golobom večkrat znašla na nasprotnih bregovih, pa naj si gre za zakon o zaščiti živali, odlov nutrij na Ljubljanskem barju ali izbiro vršilke dolžnosti generalne direktorice uprave za varno hrano. "Ne vem, kaj pomeni neposlušnost. Sama sem jasno in glasno ter tudi strokovno zagovarjala svoja stališča," je dejala Šinko, ki je današnjo sejo vlade zapustila, še preden se je ta začela. Ob tem je dodala, da sama ne vidi razloga, da bi morala Vida Znoj odstopiti z mesta vršilke dolžnosti direktorice uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ministrici naj bi v koaliciji med drugim očitali neučinkovito delo uprave, saj da ta potrošnikov ni pravočasno obvestila o primeru sadja, ki je bilo okuženo s prepovedanim pesticidom.

Ministra več ne uživata premierjevega zaupanja 

Zunanja ministrica in predsednica SD Tanja Fajon je po seji vlade dejala, da je Golob koalicijske partnerje seznanil, da Brežan in Šinko ne uživata več njegove podpore. "Če bi beseda tekla o rekonstrukciji vlade, moramo o tem govoriti koalicijski partnerji skupaj. Zakaj ministra ne uživata več zaupanja predsednika vlade, pa mora pojasniti sam, mi smo z informacijo seznanjeni," je dejala Fajon. O tem, kdo bo omenjena ministra nasledil, po njenih besedah niso govorili. Fajon ni želela napovedovati, ali bodo poslanci na koncu dejansko glasovali o razrešitvi Šinko. Premier Golob po njenih besedah ni pojasnil ali lahko odhod ministrice pričakujejo že danes.

Glede napovedane interpelacije o delu ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik pa v SD pričakujejo njena pojasnila. "Če nas bo prepričala, bo uživala našo podporo," je poudarila Fajon. Koordinatorka Levice Asta Vrečko pa je glede zamenjave Brežana in Šinko povedala, da gre za "interne odločitve" stranke, iz katere prihajata ministra, in da bodo v Levici to spoštovali. Ministrska ekipa Levice po navedbah Vrečko medtem ostaja v enaki sestavi kot ob vstopu v vlado. Podobno kot v SD pa tudi v Levici poudarjajo, da v primeru interpelacije, ki so jo v SDS vložili proti Ajanović Hovnik, pričakujejo pojasnila ministrice.

Arčon: To je legitimna pravica vsakega, ki vodi vlado

Ministri ob prihodu na današnjo sejo vlade rekonstrukcije večinoma niso želeli komentirati, saj da gre za vprašanje, ki je namenjeno predsedniku vlade. "O tem se odloča premier," je poudaril minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda. Na vprašanje, kako komentira navedbe, da se tudi on utegne posloviti iz ministrske ekipe, pa je odgovoril, da o tem ne ve nič in da se na ministrskem položaju zaenkrat počuti udobno. Ko gre za Brežana in Šinko, pa je Felda dejal, da je znotraj njunih resorjev očitno prišlo do določenih napak, "drugače se premier ne bi tako odločil, kot se je".

Podpredsednik vlade Matej Arčon sodnike in tožilce prosi za razumevanje: "Napovedali smo, da si ne bomo kupovali socialnega miru s parcialnimi rešitvami, in pri tem vztrajamo." 
Robert Balen

Bolj zgovoren je bil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, ki je tudi podpredsednik največje vladne stranke Gibanje Svoboda, ki je dejal, da gre pri rekonstrukciji vlade za odločitev premierja, ki jo ta sprejme na podlagi ocene delovanja vlade in njene operativnosti. "Mislim, da je to legitimna pravica vsakega, ki vodi vlado," je dejal Arčon in dodal, da je pri odnosu med predsednikom vlade in pristojnim ministrom ključnega pomena zaupanje. Rekonstrukcija vlade ga ni presenetila, saj je po njegovih besedah premier Golob o tem razmišljal že nekaj časa, ob tem pa je zanikal, da bi po odstopu Brežana sam začasno prevzel vodenje ministrstva za naravne vire in prostor.

Sanja Ajanović Hovnik še naprej uživa podporo Svobode

Arčon je kot podpredsednik Gibanja Svoboda ocenil, da so razmere znotraj največje koalicijske stranke dobre: "Zagotovo so na določene stvari različni pogledi, kar je prav, ker smo tudi Svoboda. Vsekakor pa smo stabilni in enotni." Podporo matične stranke po njegovih besedah še naprej uživa tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, nad katero se zgrinjajo očitki, ki so povezani z visokimi stroški službene poti v New York ter spornim razpisom za nevladne organizacije. Arčon je dejal, da Ajanović Hovnik zaupa: "Upam si celo trditi, da je bila na nek način izigrana in da so ozadja bistveno drugačna, kot to, da je kaj narobe naredila v zvezi z razpisom." Pri tem je izpostavil, da je Ajanović Hovnik glavna pogajalka v pogajanjih z javnim sektorjem in da marsikomu ustreza, da se ji kredibilnost na določen način zbija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta