Sanja Ajanović Hovnik ne bo odstopila: Kot ministrica imam popolnoma čisto vest

L. M., STA
04.10.2023 15:43

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik kljub številnim očitkom še naprej uživa podporo predsednika vlade Roberta Goloba. Koalicijskim partnerjem bo pojasnila podala v najkrajšem možnem času.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sanja Ajanović Hovnik ne vidi nobenega razloga, da bi se umaknila od plačni reformi v javnem sektorju.
Robert Balen

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je prepričana, da je v povezavi z razpisom za nevladne organizacije ravnala zakonito in transparentno. Kot je dejala, ji je žal, da je na razpis padla senca dvoma, a ima kot ministrica popolnoma čisto vest. "Bila sem lastnica podjetja Smart Center, česar nikoli nisem skrivala. Če bi to želela skriti, deleža ne bi prenesla na svojo mamo. Kot lastnica poslovnega deleža mama ni sodelovala v poslovanju podjetja. Je samo solastnica, v poslovodstvu podjetja nikoli ni delovala," je pojasnila Ajanović Hovnik in dodala, da sama nima nobenih podatkov o poslovanju podjetja, katerega solastnica in direktorica je bila do sredine lanskega junija.

Ministrica ni bila obveščena o sumih nepravilnosti

Podjetje Smart Center se po ministričinih besedah ni nikoli prijavilo na noben razpis ministrstva za javno upravo, se je pa prijavil zavod IPES, ki ga vodi njena bivša sodelavka in poslovna partnerka Kaja Primorac. Slednja je tudi direktorica in solastnica že prej omenjenega podjetja Smart Center. "Kaja Primorac je ena izmed številnih, s katerimi sem sodelovala. Najini poti sta se lani razšli, nisva več v komunikaciji," je dejala Ajanović Hovnik in poudarila, da za IPES Maribor ne veljajo nobene formalne omejitve poslovanja. To pomeni, da ni nobenega razloga, da bi bila prijava tega zavoda na razpis kakorkoli sporna, poudarja ministrica, ki je za to, da je IPES med prejemniki sredstev ministrstva izvedela petega septembra. Zavod je na razpisu ministrstva prejel 300 tisoč evrov. V primeru, da se ministrica ne bi odločila za spremembo javnega razpisa, bi ostal brez omenjenih sredstev.

Ajanović Hovnik je izrazila prepričanje, da se bo ravnanje ministrstva, nje osebno kot tudi strokovne razpisne komisije na koncu izkazalo kot zakonito in skladno z vsemi predpisi, ki veljajo na omenjenem področju. Ministrica je poudarila, da je v času trajanja razpisa nihče od članov strokovne razpisne komisije ni nikoli obvestil o morebitnih nepravilnostih ali sumih nepravilnosti. "Nisem vedela, da je podjetje Smart Center sodelovalo z drugimi prijavitelji na razpis. O tem sem bila obveščena 21. septembra, ko me je o tem obvestila Kaja Primorac. To informacijo sem takoj predala pristojnim službam ministrstva in KPK," je poudarila Ajanović Hovnik. Kot je spomnila, je na KPK podala samoprijavo in zaprosila tudi za napotilo, kako ravnati v tem primeru: "Upam, da bodo zadevo pregledali vsi pristojni organi. Vse podatke dajem popolnoma na voljo."

Ministrica za javno upravo je prepričana, da je ravnala popolnoma zakonito in transparentno.
Robert Balen

Na vprašanje, zakaj razmišlja o razveljavitvi celotnega javnega razpisa, če ugotavlja, da je bilo vse zakonito in transparentno, pa je Ajanović Hovnik odgovorila, da se zaradi vtisa, ki se je ustvaril v javnosti in medijih, čuti dolžno, da se z razpisa umakne sum vsakršnega dvoma. "Najprej se je pojavil sum nepravilnosti pri dveh prijaviteljih, potem se je nekako razširil. Ker ne vemo, koliko nepravilnosti naj bi bilo, je na mestu tudi razmislek, ali je možno razveljaviti celoten razpis in kakšna so možna postopanja v tem primeru." Ministrica je dejala, da je že naročila izredno notranjo revizijo celotnega postopka priprave izvajanja razpisa, hkrati pa bo naročila tudi zunanjo revizijo. Razpis bo pod drobnogled med drugim vzela tudi proračunska inšpekcija.

Ajanović Hovnik še uživa podporo premierja Goloba

Kar zadeva službeno pot v New York, je Ajanović Hovnik dejala, da je temeljit pregled pokazal, da obstaja "nekaj organizacijskih težav", ki so jih že začeli odpravljati. Hkrati so ugotovili tudi sume o nepravilnostih pri izdaji njene letalske vozovnice, zato so že stopili v stik z agencijo, ki je letalsko vozovnico prodala. Če pri agenciji ne bodo naleteli na sodelovanje, so po besedah Ajanović Hovnik pripravljeni iti tudi v tožbo. "Ampak dejstvo je, da ugotavljamo, da nakupi letalskih vozovnic, kot jih že leta poznamo v državni upravi, niso optimalni, zato bom, čeprav sem mislila, da se mi s tem ne bo treba ukvarjati, v najkrajšem možnem času vladi predlagala spremembo načina nakupa letalskih vozovnic," je pojasnila ministrica.

Ministrica je poudarila, da še vedno uživa podporo premierja Roberta Goloba. "V tem trenutku je zadovoljen s predstavljenimi odgovori, z koalicijskimi partnerji pa se bom sestala v najkrajšem možnem času," je poudarila Ajanović Hovnik, ki je z Golobom nazadnje govorila včeraj. Glede interpelacije, ki so jo zoper njo napovedali v SDS, pa se bo ustrezno odzvala, ko bo interpelacija vložena, je dejala Ajanović Hovnik, ki zaenkrat ne vidi razloga, da bi se umaknila od pogajanj o plačni reformi v javnem sektorju. Če bodo takšne zahteve, pa se tudi lahko umakne, je dodala ministrica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta