Urška Klakočar Zupančič razburila tudi koalicijske poslance: "Niste nad nami, ste samo prva med enakimi"

STA, L. M.
30.06.2022 18:30

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je poimensko navedla tiste poslance, ki niso opravičili odsotnosti na seji. Njena poteza je razburila tako koalicijske kot opozicijske poslance, nekateri so menili, da gre za mobing.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Klakočar Zupančič bo po burni razpravi sklicala posvet.
Andrej Petelinšek

Med predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič in poslanci se je na nadaljevanju izredne seje državnega zbora zaiskrilo, ker je Klakočar Zupančič poimensko navedla tiste poslance, ki niso opravičili svoje odsotnosti oziroma niso bili takrat prisotni v dvorani. Ker ne gre za običajno parlamentarno prakso, je njena poteza razburila tako poslance opozicije kot koalicije.

Jelka Godec: To je mobing poslancev

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je opozorila, da predsedujoči na seji državnega zbora po poslovniku ne ugotavlja, kdo je neupravičeno odstoten, pač pa je za to pristojna mandatno-volilna komisija državnega zbora. Potezo Klakočar Zupančič je označila za "mobing poslancev". Če bo s takšno prakso nadaljevala, bodo v SDS zahtevali njen odstop, je napovedala Godec. Predsednici parlamenta je nato v bran stopil poslanec Gibanja Svoboda Darko Krajnc: "Imamo nekatere poslance, ki nikoli niso tu, in mislim, da je prav, da ljudstvo to ve." Poteza Klakočar Zupančič je razburila tudi vodjo poslancev SD Janija Prednika, ki ga je predsednica državnega zbora poimensko omenila med poslanci, ki niso opravičili odsotnosti: "Vi niste nad nami, vi ste samo prva med enakimi," je Klakočar Zupančič očital vodja poslancev SD in dodal, da je bil v svoji pisarni.

Jani Prednik
Robert Balen

Najbolj kritična je bila Godec, ki je predsednico državnega zbora opozorila, da parlament ni šolska učilnica ali sodna dvorana, v kateri bi nekdo tolkel s kladivom. Prednikova strankarska kolegica, podpredsednica državnega zbora iz vrst SD Meira Hot je ob tem predlagala sklic komisije za poslovnik, na katero bi naslovili vprašanje, ali se poslanci, ki so sicer prisotni v državnem zboru, a so na sestankih ali v svojih pisarnah, štejejo kot prisotni na sejah. Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je pozval k iskanju "pozitivnih spodbud", med drugim je predlagal, da dogovor o tem poskušajo doseči vodje poslanskih skupin na kolegiju predsednice državnega zbora.

Klakočar Zupančič bo sklicala posvet

Klakočar Zupančičeva je v luči polemik sklenila, da bo v prihodnjem tednu z vodji poslanskih skupin opravila posvet o delu v državnem zboru. Pogovor bo med drugim tekel o tem, kako voditi nadzor nad prisotnostjo in navzočnostjo na sejah. Poslovnik državnega zbora sicer določa, da mora poslanec, ki ne more priti na sejo državnega zbora ali delovnega telesa, katerega član je, o odsotnosti in razlogih zanjo obvestiti predsednika državnega zbora oziroma predsednika delovnega telesa najpozneje dan pred začetkom seje oziroma dan pred nadaljevanjem prekinjene seje, razen če tega ne more storiti zaradi višje sile. Za dneve neopravičene odsotnosti s seje poslancu ne pripada plača, regres za prehrano med delom in povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela, postopek o tem pa vodi mandatno-volilna komisija državnega zbora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta