Miro Cerar o maketi za 2. tir: Leben mi je zatrdil, da ni storil nič nezakonitega

M.R.
22.02.2019 16:45

Zunanji minister in nekdanji premier Miro Cerar se je odzval na poročanje medijev o financiranju stranke SMC, ki jo vodi kot njen predsednik. Hkrati je spregovoril tudi o domnevnih nepravilnostih pri razpisu za maketo 2. tira.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novinarska konferenca Mira Cerarja o maketi za 2. tir in nepravilnostih pri financiranju stranke SMC.
Kr.b.

"Želim zelo jasno povedati, da je vse nepravilnosti v zvezi z maketo treba jasno razčistiti. To sem zahteval kot predsednik vlade in tudi zdaj," je povedal Miro Cerar in dodal, da je danes tudi govoril z ministrom za okolje Juretom Lebnom o njegovi politični odgovornosti. Ta mu je zatrdil, da v času, ko je bil na infrastrukturnem ministrstvu državni sekretar in je vodil projekt 2. tir, ni storil nič nezakonitega. Cerar  verjame, da Leben ni zlorabil njegovega zaupanja. 
"Vsi vemo, da njegovo sedanje delo ni sporno. Da je eden najbolj učinkovitih ministrov v vladi," je povedal Cerar in dodal, da bo mogoče o ugotavljanju politične odgovornosti govoriti, ko bodo znani rezultati preiskav. Sedanji minister za zunanje zadeve je poudaril tudi, da so o nepravilnostih, ki so se zgodile pri naročilu makete za 2. tir, zahteval in da so se preiskave tudi začele že za časa njegove, prejšnje vlade. Preiskava, verjame, da bo pokazala, ali je šlo za nepravilnosti, ki zahtevajo disciplinske, prekrškovne ali kazenske ukrepe. "S tem se ukvarjajo pristojni organi," je sklenil. 
Predsednik stranke SMC je tudi zavrnil navedbe o morebitnem nezakonitem financiranju stranke SMC. "Že od prvega dne od ustanovitve stranke, sem vztrajal na brezhibnem poslovanju stranke. Zato sem tudi vstopil v politiko," pravi Cerar. 
Stranka se po njegovih besedah tudi ne boji nobene revizije. Ob tem je poudaril, da je za zadnjo kampanjo pred parlamentarnimi volitvami računsko sodišče opravilo revizijo in dalo pozitivno mnenje brez pridržka. "Glede na včerajšnje netočne navedbe pa moram posebej poudariti, da SMC nikoli ni poslovala z agencijo Futura. Kar bo razvidno tudi iz vseh revizij računskega sodišča," je dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta