Mislijo z Iliriko Mojo zvezdo resno ali se šalijo?

Damijan Toplak
29.05.2021 06:00
Mali delničarji, previdno, saj ko podpišete pogodbo o prenosu svojih delnic, poti nazaj ni več
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mali delničarji so velikokrat izigrani. Tako je bilo tudi na skupščinah Nove KBM - na posnetku tista 8. julija 2009.
 
Sašo Bizjak

Glede na to, da je bila družba Ilirika Moja zvezda ustanovljena na letošnji 1. april, ki velja za dan šaljivcev, bi se lahko vprašali, ali se je Igor Štemberger kot njen edini lastnik z njeno ustanovitvijo šalil ali misli resno. Tako bi lahko sklepali glede na to, kakšne ponudbe je pošiljal malim delničarjem nekaterih družb, ki kotirajo zlasti na tako imenovanem trgu Si.enter Ljubljanske borze. Za kaj gre? Na prvi pogled v Iliriki Moji zvezdi ponujajo imetnikom zelo veliko za dosedanje delnice, a ne v denarju, temveč v delnicah šele nastajajoče Ilirike Moje zvezde, za katero sploh ni znano, ali bo kotirala na kakšni borzi in ali bo delila dividende. Lahko bi rekli, da ni vse zlato, kar se sveti.

Male delničarje lahko zavedejo na videz odlične ponudbe

Za določene delnice ponujajo od 30 odstotkov več, kot bi lahko iztržili zanje zdaj, čeprav za denar, za recimo delnice SŽ-ŽGP celo štirikrat več, kakor je zanje možno prejeti na trgu Si.enter. Pri tistih delniških družbah, ki delijo zdaj dividende, se z zamenjavo za delnice Ilirike Moje zvezde, tem odpoveste. Morda se želja po pridobivanju novih delničarjev in ustanovitvi Ilirike Moje zvezde skriva tudi v tem, da se konec leta ukinjajo registrski računi pri KDD, čeprav so ponudbo pri Iliriki pošiljali tudi tistim, ki imajo pri borznih hišah trgovalni račun, namreč po delniški knjigi, za katero pri Iliriki pravijo, da je javna, in s tem niso kršili nobenih pravil. Pričakovati je, da se bosta v prihodnosti Ilirika Modra zvezda (podoben projekt so peljali pred nekaj leti, ko se je napovedalo ukinjanje registrskih računov pri KDD) in Ilirika Moja zvezda združili in jih bo lastniško obvladoval prav Igor Štemberger, prvi mož Ilirike. Tam sicer zatrjujejo, da so bila tudi tokrat vrednotenja strokovno določena in ne na pamet in da ne morejo špekulirati, ali bodo potrebne slabitve, ker kasneje ne bo možno po tako visokih cenah prodati od malih delničarjev pridobljenih delnic. Menijo še, da lahko povezani kasneje kvečjemu izpogajajo boljše prodajne cene naložb v portfelju.

Takšne dopise (malim) delničarjem različnih družb pošilja Ilirika in jih snubi k zamenjavi njihovih delnic za delnice šele nastajajoče Ilirike Moje zvezde, katere kotacija na borzi je prav tako malo verjetna. Delnice SŽ-ŽGP so na trgu Si.enter vredne 25 evrov, oni pa zanje ponujajo 97,38 evra, a seveda ne v denarju. 
Damijan Toplak

Vsi delničarji, ki prejemajo te dopise, niso v enakem položaju. Nekateri že imajo odprte trgovalne račune in ti lahko delnice kadarkoli po realnih cenah in predvsem za denar prodajo na borznem trgu in na trgu Si.enter. Če pa njihove delnice ne kotirajo, lahko zanje poiščejo kupca z denarjem sami ali s pomočjo samega izdajatelja. Če pa so delnice posameznih vlagateljev še na registrskih računih, in te praviloma presegajo vrednost 100 evrov, je smiselno, da jih prenesejo na borzno hišo ali banko (ob Iliriki so to še BKS, NLB, Nova KBM in SKB banka) in jih, ko to želijo, prodajo, če pa imajo nižje zneske delnic, recimo nekaj deset evrov, in bodo konec leta ob ukinitvi teh registrskih računov njihove delnice prenesene na državno Kapitalsko družbo, je verjetno boljše, da te delnice pustijo pri miru, saj jim bodo v nasprotnem primeru nastajali le stroški, ko bodo odpirali lastni trgovalni račun in ko se bodo naposled le odločili za prodajo teh svojih delnic, in ti stroški bodo praviloma presegali njihove kupnine.

Igor Štemberger, predsednik uprave družbe Ilirika, skuša delnice malih delničarjev različnih družb speljati na svoj mlin. 
Robert Balen

Ponudba Ilirike vsebuje premalo informacij

Rajko Stanković, predsednik društva MDS - Mali delničarji Slovenije, je jasen, da bi v primeru Ilirike Moje zvezde ob ustanovitvi delniške družbe moral biti izdan prospekt, a ni bil, česar naj ne bi spremenilo dejstvo, da bodo vplačila novih lastnikov s stvarnimi vložki (obstoječimi delnicami) in ne z denarjem - V Iliriki sicer pravijo, da jim ni treba izdati prospekta. Obenem se Stankoviću zdi, da so informacije v ponudbi delničarjem pomanjkljive, saj ni navedena knjigovodska in tržna vrednost delnice, na katero se nanaša ponudba, pa tudi, na podlagi česa so ocenjevali vrednosti teh delnic.

"Prav tako ni navedeno, da delničarji izgubijo davčni ščit, saj gre za prodajo obstoječih delnic in nov nakup novih in začne teči davčno obdobje na novo. Prav tako obstaja pomislek, ali bodo v Iliriki Moji zvezdi res uspeli zbrati pet milijonov evrov kapitala, kar je pogoj za kotacijo teh delnic na borzi, in kar jim že v primeru Ilirike Modre zvezde ni uspelo. V primeru slednje so bile delnice izdane po en evro, prevzemna cena 0,2 evra, zadnji nakupi delnic pa so se odvijali pri 0,31 evra za delnico. Edini obstoječi kupec teh delnic pa je družba Ilirika, kakor bo verjetno tudi pri Iliriki Moji zvezdi. Pred morebitno zamenjavo delnic malim delničarjem svetujemo, naj se posvetujejo s strokovnjaki borznih hiš, seveda ne pri Iliriki, ter se šele na osnovi teh informacij odločijo, ali bodo svoje delnice zamenjali za delnice novonastajajoče družbe Ilirika Moja zvezda," pove Stanković.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta