Misliti na oskrbo starejših

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
19.03.2019 15:52

Potrebna sta večja reforma in preoblikovanje sistemov socialnega in zdravstvenega varstva, ki bega tudi sedanje izvajalce dolgotrajne oskrbe in zavarovalnice, ki bi rade z novim sistemom zaslužile.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lani je pomoč na domu potrebovalo 80 tisoč ljudi.
Nataša Juhnov

Večina slovenskih starostnikov do 80. leta zmore samostojno živeti, brez tuje pomoči pri vsakodnevnih opravilih, potem začne njihova samostojnost upadati in naraščajo potrebe po različnih oblikah pomoči. Pri drobnih popravilih v hiši, nakupovanju in denarnih poslih so ljudje v povprečju samostojni do 75. leta. Po 90. letu pa pade samostojnost tudi pri osnovnih vsakdanjih opravilih, kot so oblačenje, skrb za osebno higieno, hranjenje, vstajanje iz postelje in gibanje po stanovanju, na polovico, za vsa druga opravila pa v tej starosti potrebujejo pomoč. To je le nekaj podatkov iz obsežne raziskave o staranju v Sloveniji, ki jo je opravil Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje.
V Sloveniji dražje
Druge evropske države, za katere so demografske napovedi celo boljše kot za Slovenijo, so sodobni sistem dolgotrajne oskrbe začele uvajati namreč že pred dvema desetletjema. Tudi zato danes v Nemčiji stanovalec v domu za starostnike za oskrbnino prispeva dvakrat manj kot v Sloveniji. Povedano drugače, več kot dve tretjini prihodkov domov za starejše pri nas predstavljajo prispevki uporabnikov in njihovih svojcev, v Nemčiji tretjino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta