Mladi vse pogosteje tarče spletnega nasilja: Prepoved naredi neko stvar še bolj privlačno

Saša Britovšek Saša Britovšek
08.05.2023 20:20

Starši naj se z otroki pogovarjajo, jim postavljajo meje, obenem pa naj jih z empatijo učijo sobivati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skrb za vzgojo in vrednote mora ostati v digitalnem okolju enako usmerjena v človeka, kot je v naravnem okolju. 
Robert Balen

Starejši moramo biti mladim za zgled, če hočemo, da se na spletu obnašajo odgovorno in ne posnemajo slabih vzorcev, je bilo eno od osrednjih sporočil javnega posveta o vrstniškem nasilju na spletu, ki ga je v luči nasilja v šolah v zadnjem obdobju pripravilo ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Ministrica Emilija Stojmenova Duh se je sledeč napotilu, da moramo biti starejši za zgled, med drugim opravičila mladim, ker smo jim starejši trenutno slab zgled. "Na ministrstvu za digitalno preobrazbo smo pristojni za informacijsko družbo in želimo spodbujati uporabo digitalnih tehnologij. Želimo pa si uporabe teh sodobnih tehnologij na odgovoren, varen in vključujoč način. Ugotavljamo, da je že leta 2018 spletno nasilje med mladimi preseglo druge oblike. Vedno več mladih je tarča vrstniškega nasilja in zato je nujno, da ukrepamo."

Tudi zato so bili na okrogli mizi prisotni predstavniki ministrstva za izobraževanje, svetovalni delavci, ki delujejo na šolah, raziskovalci, tudi predstavnica ministrstva za notranje zadeve ... Vsak od teh pojav obravnava ali se z njim srečuje na svoj način. "Le skupaj lahko snujemo ukrepe, zakonodajo, ki nam bo pomagala, da bomo čim bolj zmanjšali pojave vrstniškega nasilja," je še poudarila Stojmenova.

Odrasli vrstniške odnose prepuščajo otrokom

"Za vrstniško nasilje je več razlogov," je opozorila psihologinja Katja Košir s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in dodala, da je eden ključnih ta, da odrasli vrstniške odnose prepuščajo zgolj otrokom, namesto da bi vanje posegli na način, ki bi mlade učil sobivati v heterogenem okolju. Spletno okolje, v katerem se mladi zadržujejo, pa je še bolj specifično in običajno odraslim nedostopno. "Za učinkovito spoprijemanje s spletnim nasiljem otroci in mladostniki potrebujejo podporo kompetentnih odraslih. Vendar pa raziskave kažejo, da se otroci in mladostniki zaradi stisk, povezanih z opazovanjem ali doživljanjem vrstniškega nasilja, relativno redko obračajo na odrasle." Tudi zato naj se starši s svojimi otroki pogovarjajo že od malega, postavljajo meje, obenem pa naj bodo empatični in otroke sistematično učijo sobivati.

Borut Čampelj iz ministrstva za izobraževanje je povedal, da zdaj prenavljajo kurikulume, medtem ko bodo s projektom Digitalni učitelj dodatno strokovno usposabljali učitelje. Ob nasilju v šolah je po njegovih besedah treba poiskati vzroke in vključevati ne le šolsko svetovalno službo, ampak včasih tudi lokalno okolje, center za socialno delo, policijo in tožilstvo.

Ob tehnologijah skrbeti za vzgojo in vrednote

"Digitalni svet je neločljivo prepleten s fizičnim, je opomnil profesor Dan Podjed, višji znanstveni sodelavec Inštituta za slovensko narodopisje pri ZRC SAZU. "Nasilje pa se preliva iz enega sveta v drugega. Pri tem imajo starši, vzgojitelji, učitelji, prijatelji, vrstniki in skrbniki ter šole in druge ustanove pomembno vlogo. Morda ni ključen problem v nasilnih filmih in igrah, ki jih igrajo in gledajo mladi, temveč v agresivnih besedah in vsebinah, ki se širijo tudi po facebooku in twitterju, torej omrežjih, ki ju uporabljajo predvsem starejše generacije. O možnosti prepovedi telefonov v šolah je povedal: "Ne vem, ali je prepoved tisto, kar bi pomagalo. Ta namreč naredi neko stvar še bolj privlačno. Mislim, da je rešitev v vzgoji o tem, katere tehnologije so primerne in potrebne, ter v tem, da dajemo mladim zgled. Ni namreč smiselno, da starejši prepovedujemo mlajšim, ko pa imamo mi od jutra do večera telefone s seboj. Po statističnih podatkih gledamo starejši v zaslone več kot mlajši."

Da se z digitalno preobrazbo izboljšuje kakovost življenja prebivalcev, je izpostavila Mojca Štruc, vodja Sektorja za digitalno vključenost na ministrstvu za digitalno preobrazbo. "S sodobnimi tehnologijami to lahko dosežemo, vendar jih moramo znati uporabljati ter ob tem skrbeti tudi za vzgojo in vrednote, ki morajo ostati v digitalnem okolju enako usmerjene v človeka, kot so v fizičnem okolju."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta