Mladostniki manj kadijo

Tina Recek Tina Recek
30.05.2019 17:10

Tudi med mladimi odraslimi je kajenja manj, ga pa odrasli ne opustijo. Kar 90 odstotkov kadilcev to želi, le približno trem odstotkom to uspe brez pomoči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cilj je družba brez tobaka oziroma pet ali še manj manj odstotkov uporabnikov nikotinskih izdelkov v Sloveniji.
Andrej Petelinšek

Zaradi posledic kajenja umre na svetu sedem milijonov ljudi na leto, v Sloveniji pa okoli 3600, od tega četrtina odraslih že pred 60. letom. Na te skrb vzbujajoče podatke so opozorili govorci na današnjem strokovnem srečanju pred jutrišnjim svetovnim dnevom brez tobaka, ki poteka pod sloganom Brez tobaka za zdravje pljuč.

Pri mladih uspeh, pri odraslih še ne
Na srečanju so postregli s spodbudno novico, da se je razširjenost kajenja med mladostniki in mladimi odraslimi zmanjšala. Kot je razložila Helena Koprivnikar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so izvedli raziskave pred uvedbo novega zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ta je med drugim uvedel popolno prepoved oglaševanja in razstavljanja tobačnih in povezanih izdelkov, širitev prepovedi kajenja v zaprtih javnih in delovnih prostorih in prepovedal uporabo tobačnih izdelkov v vseh vozilih v prisotnosti mladoletnih) ter po njej. Iz njih izhaja, da se je delež tistih, ki so v življenju kdaj kadili, znižal med 13-letniki, 15-letniki in tudi 17-letniki. Spodbudno je tudi, da se je tako med 15-letniki kot med 17-letniki znižal delež tedenskih in dnevnih kadilcev. "V tem obdobju v Sloveniji nismo uvedli drugih pomembnih ukrepov ali izvajali večjih aktivnosti razen ukrepov iz novega zakona. Zato lahko po naši oceni pomemben del teh sprememb pripišemo ukrepom novega zakona. S tem se nadaljuje dolgoletno zmanjševanje razširjenosti kajenja med mladostniki," je izpostavila Koprivnikarjeva in dodala, da se je znižal delež kadilcev v najmlajši starostni skupini, to je med mladimi odraslimi, zmanjšalo se je tudi število povprečno pokajenih cigaret na dan - za eno cigareto.

Cigarete in tobak za zvijanje v ​enotni embalaži

O prihajajoči spremembi je spregovoril Tomaž Pliberšek z ministrstva za zdravje. Od januarja 2020 bodo cigarete in tobak za zvijanje na voljo le še v enotni embalaži, z enotno barvo, obliko in velikostjo črk na njej. "Zavedanje o škodljivosti bivanja v zakajenih prostorih je prispevalo k zmanjšanju kajenja doma in še posebej v prisotnosti otrok. Korenito se je spremenil odnos do kajenja," je še menil Pliberšek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta