Mobing? Po anketi o odnosih na inšpektoratu za infrastrukturo odhaja glavna inšpektorica

Kristina Božič
30.05.2019 10:35

V medijih so se lani pojavila pričevanja zaposlenih na inšpektoratu za infrastrukturo o neprimernem obnašanju glavne inšpektorice. Ministrstvo za infrastrukturo je predlagalo njeno razrešitev, kar je vlada danes potrdila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Na marčevski seji državnega zbora je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek obljubila, da bo na inšpektoratu za infrastrukturo izvedena anketa o odnosih med zaposlenimi. To je izvedlo podjetje OK Consulting, in sicer za 2.800 evrov brez DDV. Anketo so izvedli konec marca in v prvih dneh aprila. Na ministrstvu so odziv ocenili kot dober, saj je vprašalnik izpolnilo 76 odstotkov zaposlenih. Lani poleti in nato ponovno v začetku letošnjega leta je namreč prišlo do prijav mobinga nad zaposlenimi, ki v času prejšnje vlade in do oceni komisije, ki so jo ustanovili na ministrstvu, sicer ni bil nikoli potrjen - mobinga niso potrdili na komisiji ministrstva niti v novem primeru prijave letos. 
Rezultati ankete pa zaradi daljše zdravstvene odsotnosti glavne inšpektorice Sandre Petan Mikolavčič sredi maja še niso bili predstavljeni zaposlenim, zato o njih na ministrstvu niso želeli govoriti. Sedaj pojasnjujejo, da so se in se še naprej na inšpektoratu "ugotavljajo slabi medsebojni odnosi ter obstoj dveh 'taborov' z diametralno nasprotnimi stališči. Podobno je pokazala tudi anketa zadovoljstva, izvedena med zaposlenimi."
Zato se je ministrica odločila uporabiti možnost, ki jo daje zakon o javnih uslužbencih, da v roku enega leta po nastopu funkcije razreši javne funkcionarje. V drugi polovici maja so na ministrstvu obljubili tudi, da bodo "pripravili nabor ukrepov in priporočil za inšpektorat", med katerimi je bila tudi predstavitev rezultatov ankete konec meseca.   
Kot so prvi poročali na portalu siol.net bo sedanjo glavno inšpektorico nadomestila kot vršilka dolžnosti Patricija Furlan Fon. To so na ministrstvu potrdili, dodajajo pa, da bodo novega glavnega inšpektorja oziroma glavno inšpektorico iskali z javnim razpisom. Na današnji redni seji so tako člani vlade potrdili razrešitev dosedanje glavne inšpektorice z jutrišnjim dnem, mandat Patriciji Furlan Fon pa kot vršilki dolžnosti podelili za največ pol leta. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta