Mura dokončno brez elektrarn? Minister Leben: Obljuba je obljuba

Po protestu zaščitnikov Mure minister za okolje in prostor Jure Leben zdaj napovedal ukinitev koncesije (Dravskih elektrarn) za energetsko izrabo Mure.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mura
A. Nana Rituper Rodež

Minister za okolje in prostor Jure Leben bo predlagal vladi ukinitev uredbe o koncesiji za rabo vode in proizvodnjo električne energije na Muri. "Resno jemljem zaveze iz koalicijske pogodbe in svoje poslanstvo za zaščito Mure," je zapisal na družbenem omrežju Twitter. Potem ko smo to na vecer.com objavili, pa še: Obljuba je obljuba.
{twitter}https://twitter.com/JureLeben/status/1088496146861969408{/twitter}
Minister je sicer v torek v Prekmurju naznanil, da v njegovem mandatu hidroelektrarn na Muri ne bo in da bo predlagal razveljavitev državnega prostorskega načrta za HE Hrastje-Mota. Ukrep so zaščitniki Mure v Koaliciji za Muro sicer pozdravili, a dejali, da je minister "pustil odprta vrata" investitorjem, in zahtevali ukinitev koncesije za energetsko izrabo Mure, ki jo je Dravskim elektrarnam Maribor leta 2005 podelila Janševa vlada. Koncesija je bila podeljena za izgradnjo osem hidroelektrarn na tej reki. Zahtevo koalicije bo, če bo vlada predlog tudi potrdila, minister torej lahko izpolnil. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta