Na idejo, da bi necepljene finančno kaznovali, se je odzvala Logarjeva, Beovićevo pa preseneča buren odziv

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
03.12.2021 14:33

Da bi bilo pravično, če bi necepljeni pokrili del stroškov, če bi bili zaradi covid-19 hospitalizirani, meni predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Bojana Beović bi se zdelo pravično, če bi po žepu udarili necepljene. 

sta

"Sistem zdravstvenega varstva v Sloveniji temelji na načelih solidarnosti, neprofitnosti in socialne pravičnosti. Stroški zaradi covida so na strani zdravstva od začetka pojava virusa pa do vključno meseca novembra 2021 znašali več kot 548 milijonov evrov. Ne glede na zelo visoke stroške pa menimo, da bi predlog plačila zdravljenja necepljenih povzročil nesorazmerne posledice v dostopnosti zdravstvenega varstva," so na vprašanje Večera odgovorili na ministrstvu za zdravje.

Da bi bilo pravično, če bi necepljeni participirali pri stroških za njihovo hospitalizacijo, je pred dnevi dejala predsednica posvetovalne skupine za cepljenje in predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović, ki je tudi napovedala, da bo posvetovalna skupine, ki dobiva številne predloge v tej smeri, o tem najbrž tudi razpravljala.

Na ministrstvu dodajajo, da tak predlog posega tudi na področje socialne varnosti posameznikov, "prav tako pa se poraja moralno etična dilema, ki lahko pod vprašaj postavi prostovoljno udeležbo posameznikov v vseh preventivnih javnozdravstvenih programih". Tudi sicer bi se, po njihovem, do tega predloga v prvi vrsti morala opredeliti republiška komisija za medicinsko etiko. Dodajmo, da smo pisno za mnenje o tem povprašali njenega predsednika Božidarja Voljča, a odgovora do sedaj še nismo prejeli.

Predstojnik urgentnega centra UKC Maribor Gregor Prosen je za Slovensko tiskovno agencijo možnost plačevanja zdravljenja necepljenih bolnikov označil za malo verjetno in praktično težko izvedljivo. "Ko na vrata pridejo pacienti, prav gotovo ne bo spraševanja, kdo je kreditno sposoben," pravi. Po drugi strani pa Prosen meni, da je Beovićeva z omembo ideje "dregnila v srčiko". Opomnil je, da je zaradi epidemije umrlo več tisoč ljudi, ki niso mogli priti do zdravstvene oskrbe. Davek pa bo plačala vsa družba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.