Na karantenske odločbe čaka več kot 4000 predlogov NIJZ, ministrstvo pravi, da nima pravega kadra

STA, M.R.
30.09.2020 17:03

Na ministrstvu za zdravje na izdajo karantenske odločbe čaka preko 4000 predlogov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za karanteno. Kot so pojasnili, do zamud prihaja, ker nimajo kadra, ki bi izdajal izključno karantenske odločbe, temveč to pripravljajo zaposleni ob svojem ostalem delu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Profimedia

"Karantenske odločbe pripravljajo zaposleni na ministrstvu za zdravje, ki jih je za to delo pooblastil minister in imajo opravljen izpit iz splošnega upravnega postopka na sedmi stopnji. Vzpostavili smo sistem, po katerem karantenske odločbe izdajamo v skladu z določbami zakona o splošnem upravnem postopku," so zapisali na ministrstvu.

Pojasnjujejo, da imajo ob poslabšanju epidemiološke situacije predvsem pri karantenskih odločbah, ki jih odredi NIJZ zaradi tveganih stikov z okuženo osebo, zamudo. "Na ministrstvu nimamo posebej zaposlenega kadra, ki bi izdajal karantenske odločbe, temveč smo to delo morali razdeliti na zaposlene, ki ga opravljajo ob svojem rednem delu," so pojasnili.

Ministrstvo za zdravje je do ponedeljka izdalo skupno 80.630 karantenskih odločb, od tega jih je v minulem tednu izdalo 5600. V ponedeljek so imeli v obravnavi še 4700 predlogov NIJZ za izdajo karantenske odločbe, so pojasnili.

Po podatkih NIJZ med tistimi, ki jim epidemiologi odredijo karanteno zaradi tveganega stika s potrjeno okuženo osebo, zboli približno devet odstotkov, doslej 539 oseb.

Na mejah manj težav

Bolje pa gre ministrstvu pri izdajanju karantenskih odločb na mejah, saj za izdajo posamezne odločbe potrebujejo manj kot pet minut. Kot so zapisali v odgovoru na vprašanje poslanca Predraga Bakovića (SD) glede obremenjenosti policistov na meji, v ta namen zagotavljajo "dovolj veliko število javnih uslužbencev, ki izdajajo odločbe, z namenom, da bi bil postopek izdaje odločb kar najhitrejši".

Izpostavili so, da se je poskušalo pri izdaji odločb o odreditvi karantene pri prestopanju meje uvesti čimbolj preprosto informacijsko rešitev, z namenom, da se policiste čim manj obremenjuje. Trenutna informacijska rešitev po navedbah ministrstva za zdravje tako "omogoča optimalen način izdajanja odločb o karanteni. V obdobju od 20. avgusta do 3. septembra je povprečni čas od podane zahteve za izdajo odločbe o karanteni do vrnitve izdane odločbe o karanteni na mejnem prehodu znašal manj kot pet minut pri več kot 8500 izdanih odločbah".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta