Na ljubljanskem letališču bo stala 500 kW sončna elektrarna

Gr.G.
16.03.2021 15:19
Podjetje Resalta je podpisala pogodbo za projekt sončne fotovoltaične elektrarne na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sončna elektrarna z močjo 500 kW nameščena na strehi garažne hiše s poslovnim prizidkom.
Fraport Slovenija

Da bi zmanjšali emisije in vpliv letališča na okolje, so se pri družbi Fraport Slovenija, ki upravlja z letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana, odločili, da bodo del porabe električne energije usmerili na sončno fotovoltaično elektrarno. Za izvedbo solarnega projekta, strešne fotovoltaične elektrarne, so zadolžili podjetje Resalta. 

Pri Resalti, ki sicer deluje na desetih trgih v regiji, so sporočili, da bo sončna elektrarna z močjo 500 kW nameščena na strehi garažne hiše s poslovnim prizidkom, projekt pa bodo v celoti zaključili v letu 2021. Sončna elektrarna bo na leto proizvedla 500 MWh električne energije iz obnovljivih virov za neposredno porabo na kraju samem, kar naj bi zagotovilo 10 odstotkov vse porabe električne energije na letališču in zmanjšalo emisije CO2 za približno 200 ton na leto, so dodali. "Ker je letalski promet eden glavnih onesnaževalcev z ogljikovim dioksidom, letališča in letalska industrija iščejo načine za zmanjšanje ogljičnega odtisa. S sončno elektrarno bodo na letališču zagotavljali obnovljivo in čisto energijo, kar kaže na to, da Fraport Slovenija svoje okoljske zaveze jemlje resno," so dodali pri Resalti. Podjetje je doslej izvedlo že več kot 260 energetskih projektov za več kot 180 strank.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta