Na odpravi na šesttisočak v Pakistanu umrl 25-letni slovenski alpinist

STA, ČK
15.07.2019 20:51
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna. 
Andrej Petelinšek

Planinska zveza Slovenije (PZS) je danes sporočila, da je na odpravi v Pakistanu umrl slovenski vrhunski alpinist Janez Svoljšak, član Alpinističnega odseka PD Kranj. Zgodilo se je na alpinistični odpravi na šesttisočak Tahu Rutum v Karakorumu, 25-letni alpinist iz Škofje Loke je umrl v baznem taboru.
Po prvih informacijah je med spanjem malo pred četrto uro zjutraj globoko zahropel, izgubil zavest in prenehal dihati. V baznem taboru so takoj začeli z nujno medicinsko pomočjo in ga tri ure oživljali. Trenutno potekajo aktivnosti za prevoz preminulega v dolino in nato v Slovenijo, so zapisali na PZS.
Svoljšak je v preteklosti že plezal na alpinističnih odpravah v Pakistanu, Patagoniji in na Aljaski, kombinirane smeri oziroma slapove v kanadskem Skalnem gorovju ter Montani in Koloradu v ZDA. Med njegovimi vzponi izstopata tudi solo vzpon v severni steni Matterhorna (Schmidtova smer) in solo vzpon na Mont Blanc v enem dnevu po grebenu Innominata. Leta 2016 je bil evropski prvak v lednem plezanju in zmagovalec na tekmi svetovnega pokala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta