Na podlagi tožbe SDS se bo začel sodni postopek proti Rizmanu: "Zavračamo antidemokratično zastraševanje drugače mislečih"

M.R.
12.11.2020 12:04

Jutri dopoldne se bo na sodišču v Kamniku začel sodni postopek proti Rudiju Rizmanu, ki ga je proti njemu v imenu največje vladne stranke SDS junija vložila odvetniška družba Matoz.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franci Matoz
Robert Balen

V njej SDS zahteva preklic izjave in odškodnino v višini 10.500 evrov. Rudi Rizman je namreč v oddaji Odmevi februarja letos na javni televiziji predstavil pismo "Obvarujmo občutljivo slovensko demokracijo pred avtoritarno oblastjo!", ki ga je podpisalo 150 akademikov, v njem pa so opozarjali, "da si slovenska demokracija ne more in ne sme privoščiti nove avtoritarnosti, orbanizacije in nacionalističnega populizma, med drugim pa tudi financiranja strank iz tujih virov in zastrupljanja s politično propagando medijev".

Rudi Rizman
Tit Košir

V oddaji je Rizman med drugim dejal, da je srhljivo, da se neka stranka financira iz tujine. "Stranka SDS trdi, da gre za dejstvo, katerega resničnost bi moral toženec dokazati, in ne sprejema tega, da gre za izražanje mnenja, ki pa ga ni mogoče niti dopustno podvreči testu resničnosti, saj je v demokracijah dopustno, da imajo ljudje različna mnenja, ki jih lahko tudi javno izrazijo brez strahu pred preganjanjem," je Forum za demokracijo zapisal v sporočilu za javnost, v katerem obvešča o jutrišnjem začetku sojenja.

Ob tem v forumu dodajajo, da so slovenski mediji velikokrat poročali o tem, kako se financirajo strankarski mediji SDS. "Da se financirajo iz Madžarske, razen tega so pisali tudi o tem, da Nacionalni preiskovalni urad (NPU) vodi predkazenski postopek v zvezi s financiranjem medijev, povezanih s stranko SDS, kar je za RTV Slovenija potrdila policija. Jasno pa je, da financiranje strankarskega medija posredno pomeni financiranje stranke," so še zapisali v omenjenem forumu. 

Na koncu pa so dodali, da zavračajo antidemokratično zastraševanje drugače mislečih in da se bodo še naprej borili za to, da "smemo biti kritični do avtoritarnih režimov in svarili pred njimi, da nas grožnje s sodnimi postopki ne bodo ustavile in zato stojimo ob svojem kolegu". "Le skupna pozornost, tudi splošne javnosti in tudi medijev, bo tista, ki nas bo pripeljala nazaj v stanje demokracije, pred čigar izgubo smo posvarili že pred začetkom Janševega mandata," so zaključili. 

Sporočilo za javnost so podpisali: dr. Božidar Flajšman, dr. Spomenka Hribar, dr. Dušan Keber, dr. Vlado Miheljak, Vinko Möderndorfer, dr. Boris A. Novak, dr. Božo Repe, dr. Rado Riha, dr. Rudi Rizman, dr. Mitja Sardoč, dr. Božidar Slapšak, dr. Svetlana Slapšak, dr. Darko Štrajn, dr. Niko Toš, dr. Boris Vezjak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta