Proti koaliciji s SDS: Intelektualci pozivajo k oblikovanju leve koalicije

KA
19.06.2018 09:23

Profesorji, raziskovalci in akademiki pozivajo levosredinske stranke, naj držijo obljubo izpred volitev in naj "ne vstopajo v koalicijo mimo predvolilne zaveze lastnim volivcem in mimo interesa nesporne večine udeležencev zadnjih volitev".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za oblikovanje koalicije pod taktirko relativne zmagovalke volitev, SDS pod vodstvom Janeza Janše, se je med prvimi in najbolj odločno zazvel predsednik republike Borut Pahor. Skupina 28 akademikov pa poziva stranke, naj ne prelomijo svoje zaveze.
Robert Balen

Skupina 28 univerzitetnih profesorjev, raziskovalcev in akademikov je na voditelje levosredinskih strank naslovila javno pismo, v katerem jih opozarjajo na njihove predvolilne zaveze glede sklepanja koaliciji. V pismu skupina intelektualcev sicer ne omenja Janeza Janše in njegove SDS, vendar je iz vsebine zelo očitno, da pozivajo vodstva levosredinskih strank, naj ne prelomijo svoje obljube, da se s SDS po volitvah ne bodo koalicijsko povezovali. Pismo, ki ga podpisujejo profesorji z različnih univerz in raziskovalnih ustanov, je bilo naslovljeno na predsednike Liste Marjana Šarca, Stranke modernega centra, Stranke Alenke Bratušek, Socialnih demokratov, Levice in Desusa.
"V zadnjih dneh ste s strani nekaterih interesnih skupin in posameznikov priča izjemnemu pritisku, da bi vstopili v vladno koalicijo mimo vaše predvolilne zaveze lastnim volivcem, mimo vaše želje po oblikovanju povezav po volitvah in mimo interesa nesporne večine udeležencev zadnjih volitev," pišejo intelektualci. Opozarjajo, da sta se na nedavnih volitvah zgodili dve pomembni stvari: "Volivke in volivci so z veliko večino zavrnili politiko nestrpnosti, izključevanja, podtikanja, sovraštva. Volivke in volivci, morda sploh prvič, niso bili prisiljeni voliti taktično, onkraj izbire programov in osebnosti, ki jim najbolj ustrezajo. Posledično se je oblikoval nadvse izenačen demokratični levosredinski blok brez dominantne stranke. Morebitne ponovljene volitve bi zelo verjetno volivke in volivce spet potisnile nazaj v taktično glasovanje onkraj izbire vsebinskih razlik, da bi avtoritarnim političnim formacijam preprečili pot na oblast."
Zato avtorji naslavljajo na stranke "demokratičnega levosredinskega bloka" apel, naj sledijo "svojemu programu in svoji zavezi volivkam in volivcem ter kljub močnim pritiskom oblikujete koalicijsko vlado".
Pismo, ki ga v nadaljevanju objavljamo v celoti, so podpisali: dr. Metka Mencin Čeplak, dr. Božo Repe, dr. Vlado Miheljak, dr. Peter Klepec, dr. Marko Milosavljević, dr. Milica Antič Gaber, dr. Marta Verginella, dr. Rajko Muršič, dr. Zdenko Kodelja, dr. Darko Štrajn, dr. Boris Vezjak, dr. Tanja Rener, dr. Rudi Rizman, dr. Svetlana Slapšak, dr. Igor Ž. Žagar, dr. Niko Toš, dr. Urša Opara Krašovec, mag. Sabina Autor, dr. Miha Fošnarič, dr. Barbara Rajgelj, dr. Marjan Šimenc, dr. Jože Pirjevec, dr. Darja Zaviršek, dr. Renata Šribar, dr. Karmen Klavžar, dr. Božidar Flajšman, dr. Valerija Vendramin, dr. Gorazd Kovačič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta