Na Ptuju zdaj spravljivejši toni: Nismo bili mi tisti, ki bi odstopili od dogovora ...

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
22.04.2020 16:41

Odločitev o selitvi upokojencev iz Ljutomera v ptujsko bolnišnico že preklicana, tudi zaradi slabe komunikacije veliko prostora za interpretacije, okoli 150 podpisnikov, zaposlenih v bolnišnici, se zdaj s pojasnili odziva v javnem pismu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novinarsko konferenco so v torek spremljali številni zaposleni v ptujski bolnišnici, v sredo so svoje odzive pojasnili v pismu. 
Andrej Petelinšek

Dogajanje na Ptuju po napovedani, nato pa še v istem dnevu odpovedani selitvi 40 stanovalcev ljutomerskega doma starejših, okuženih s koronavirusom, v ptujsko bolnišnico še vedno odmeva. V bolnišnici zdaj tako vodstvo kot zaposleni izpostavljajo, da so bili narobe razumljeni in nikakor ne odrekajo pomoči tistim, ki jo potrebujejo. Kot kaže, je šlo v pogovorih z ministrstvom za zdravje, ki je sprva odredilo selitev, nato pa si po reakcijah premislilo, marsikaj narobe. Po zadnji odločitvi ministra Tomaža Gantarja torej stanovalcev iz Doma starejših občanov Ljutomer na Ptuj ne bodo pripeljali, hkrati pa odgovora na vprašanje, kam jih bodo selili in ali jih sploh bodo, da bi v domu poskrbeli za zdravo okolje, ta čas, kot kaže, še nima nihče.

Zdravniki poudarjajo, da se ne izogibajo poslanstvu

Z izjavo za javnost so se odzvali zaposleni v ptujski bolnišnici. Ti zdaj poudarjajo, da so bili napačno razumljeni. "Odločitev ministrstva za zdravje, da s ciljem reševanja težke situacije v domovih upokojencev odredi preselitev nebolnih asimptomatskih okuženih varovancev socialnovarstvenih ustanov zgolj na nego v našo bolnišnico, je sprožila številna strokovna vprašanja zaposlenih in pomisleke širše zainteresirane javnosti. Mnenja smo, da tovrstno dejanje v času umirjanja epidemije predstavlja preveliko in nepotrebno tveganje in grožnjo za ustvarjanje novega žarišča v neokuženem območju spodnjega Podravja. Še več, v primeru prenosa okužbe izven bolnišnice so lahko resna grožnja varnosti širšega prebivalstva in gospodarstva z nepredvidljivimi posledicami. Ta dejstva in riziko so morda sprejemljivi in neizogibni v času velike aktivnosti razširjene epidemije, ki pa je do sedaj uspešno omejena. V trenutni fazi epidemiološkega dogajanja nikakor ni tako in zato omenjeni ukrep pomeni dobeseden vnos virusa v neokuženo okolje. Po našem mnenju je ukrep tudi strokovno vprašljiv in v nasprotju z veljavno strategijo obravnave covid pacientov. Zaposleni v ptujski bolnišnici bomo še naprej z vsemi moralno-etičnimi načeli izpolnjevali naše poslanstvo zdravljenja ljudi, ki so naših zdravstvenih uslug dejansko potrebni, in to v vseh situacijah, tudi v primeru okužbe s covidom-19. Že do sedaj tako zdravniki kot medicinske sestre naše bolnišnice sodelujemo v obravnavi varovancev DSO Ljutomer in se nikakor ne izogibamo izpolnjevanju našega poslanstva," so zapisali. Je pa sicer tudi minister Gantar že na odboru za zdravje v torek tudi sam ugotavljal, da bi bila selitev oskrbovancev iz domov v bolnišnice strokovno neutemeljena. "O tem odloča stroka in ne politika, kar je edino pravilno. Da smo izpustili vse iz rok in so oskrbovanci v domovih za starejše drugorazredni državljani, je politikantstvo in krivično do vseh, ki delajo vse in še več, da so varni tako oskrbovanci kot osebje. Trdim, da je vsak, ki je potreboval bolnišnično zdravljenje, to tudi dobil," je poudaril.

Niso odstopili od dogovora

Anica Užmah, direktorica Splošne bolnišnice Ptuj, po odločitvi ministra za zdravje, da stanovalcev iz Doma starejših občanov Ljutomer ne prepeljejo v ptujsko bolnišnico, še dodaja: "Nismo bili mi tisti, ki bi odstopili od dogovora, in nismo odklonili pomoči tistim, ki jo potrebujejo, tudi zdravniki ne. Verjamemo, da je do take odločitve privedla strokovna utemeljitev." V ptujski bolnišnici so sicer že pripravili covid oddelek in oblikovali strokovne ekipe za oskrbo bolnikov. Treba je tudi poudariti, dodajajo v vodstvu ptujske bolnišnice, da Ljutomer ne gravitira na območje delovanja njihove bolnišnice in da imajo na svojem območju več podobnih domov in zavodov, za katere je za koordinatorja sekundarne ravni s strani MZ imenovan njihov zdravnik. Užmahova na vprašanje, ali neuspeli poskus sodelovanja lahko vpliva na projekt izgradnje urgentnega centra, odgovarja: "Osebno menim, da dogajanje okrog premestitve covid bolnikov ne sme vplivati na komuniciranje z ministrstvom."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta