Na razpis za direktorja Televizije Slovenija naj bi prispele tri prijave

B.P.
10.06.2022 11:37

Bo Urbanija sedaj, ko je zaključil mandat v vladnem uradu za komuniciranje, prevzel vodenje javne televizije? Prijavil se je tudi znani novinar iz športnega uredništva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Urbanija (desno).
Robert Balen

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) je konec maja znova objavila razpis za direktorja Televizije Slovenija (TVS). Kot je znano, programski svet na seji 23. maja ni dal predhodnega soglasja k predlogu generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha, da za direktorico javne televizije za štiriletni mandat imenuje Natalijo Gorščak.

Za pravočasne bodo sicer štele prijave, ki so prispele v vložišče javnega zavoda do vključno danes, 10. junija, do 12. ure.

Kot so nam sporočili nekateri z javnega servisa, so danes v vložišču opazili tudi bivšega direktorja vladnega urada za komuniciranje Uroša Urbanijo, ki je na tem položaju pripravljal tudi analize poročanja RTV Slovenija. Urbanijo smo želeli vprašati, ali se je prijavil na tokratni razpis, vendar se na naš telefonski klic še ni odzval. Je pa politični delavec v medijih Bojan Požar, ki ima dobre zveze pri desni politiki, na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je Urbanija oddal prijavo na razpis. Spomnimo, Urbanija je bil v preteklosti zaposlen na MMC, STA in Planet TV, a je moral te medije tudi zaradi nezadovoljstva v uredništvih zapustiti. 

"Trikotnik Urbanija-Gregorčič-Grah Whatmough je sklenjen. Ko Urbanija nekaj zapiše na twitterju, postane to točka dnevnega reda v programskem svetu. Njegove tabele so urednikovanje, to je priprava na njegov prihod, nismo naivni. Jasno je, da se Urbanija maščuje STA in RTVS, ki ju je nekoč že moral zapustiti zaradi svojih neprofesionalnih potez, zaradi česar so se mu uprli tudi v uredništvih," je nedolgo nazaj v intervjuju za Večer povedala Helena Milinković, zunanjepolitična novinarka, nekdanja voditeljica in urednica Globusa ter predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS in Sindikata novinarjev TVS.  

4. junij 2010, Urban Laurenčič - komentator RTV Slo. (tags: Arhiv - Ponedeljek - 07062010 - urban) (foto: Janko Rath)
Janko Rath

Prijavo na razpis je za STA potrdil dolgoletni športni novinar, voditelj in komentator Urban Laurenčič. Na RTVS so za STA še pojasnili, da bodo podatke o številu prijav najverjetneje lahko poslali šele v ponedeljek. Neuradno naj bi sicer v roku prispele tri prijave. Zagotovo pa se ni prijavila avgusta lani razrešena direktorica TVS Natalija Gorščak. Kot je pojasnila za STA, se ji je zdela prijava nesmiselna glede na zadnjo odločitev programskega sveta, ki na seji 23. maja ni dal predhodnega soglasja k predlogu generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha, da jo imenuje za direktorico javne televizije za štiriletni mandat.

Televizija Slovenija je sicer brez direktorja s polnimi pooblastili od avgusta lani, trenutno pa to funkcijo opravlja generalni direktor javnega zavoda Andrej Grah Whatmough.

Kandidat za direktorja TVS mora sicer izpolnjevati več pogojev. Biti mora državljan Republike Slovenije, imeti mora univerzitetno izobrazbo, obvladati mora slovenski jezik, aktivno mora obvladati najmanj en svetovni jezik, imeti mora najmanj pet let delovnih izkušenj z referencami o uspešnosti v kulturno-umetniški dejavnosti oz. v dejavnostih, povezanih z javnimi glasili, poznati mora problematiko dejavnosti RTV, imeti mora organizacijske in vodstvene sposobnosti, ne sme biti poslanec državnega zbora ali funkcionar katere izmed političnih strank in ne sme imeti lastniških deležev ali trajnih pogodbenih stikov s pravnimi osebami, ki sodelujejo z RTVS, je navedeno v razpisu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta