Urbanijo smo vprašali, ali se je res prijavil na razpis za generalnega direktorja RTVS

M.R., B.P.
11.03.2022 15:54

Več kot en dan po izteku razpisa za generalnega direktorja RTV Slovenija še vedno ni jasno, kdo se je prijavil. V javnosti krožijo različne informacije ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Urbanija (desno) je bil pred dobrimi desetimi leti že zaposlen na RTV Slovenija.
Robert Balen

V sredo točno opoldne se je zaključil razpis za generalnega direktorja RTV Slovenija, ki je bil objavljen na pobudo sedanjega generalnega direktorja Andrej Graha Whatmougha. Ta ni odstopil, kot bi se pričakovalo, temveč želi preveriti, ali ima zaupanje programskega sveta, ki je februarja začel nov mandat. Svet je njegovo pobudo sprejel na zadnji februarski dan. Včeraj smo spraševali javni zavod, koliko prijav je prispelo in kdo se je prijavil, a na Kolodvorski še vedno molčijo. 

Se nam je pa danes pozno popoldne oglasil predsednik programskega sveta RTV Slovenija Peter Gregorčič, ki pravi, da se bo razpisni postopek zaključil po drugi seji sveta. Do takrat pa zadeve ne komentira. 

Po naših neuradnih informacijah naj bi sicer prispele tri prijave. Od tega naj bi bila le ena popolna, in sicer tista, ki jo je oddal Grah Whatmough. Druga naj bi bila nepopolna, tretjo pa naj bi na javnem servisu prejeli z zamudo. Nekdanja direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak pa je za STA potrdila, da je prijavo poslala tudi sama. 

Spletni portal Necenzurirano je včeraj na Twitterju namignil, da bi lahko bil med prijavljenimi kandidati tudi sedanji vodja vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija, kar se je v javnosti sicer že dlje časa špekuliralo. Vprašanja, vezana na morebitno kandidaturo Urbanije, smo tako z Večera poslali Ukomu že 1. marca. Odgovor smo prejeli danes, torej po izteku zakonskega roka za podajanje odgovorov. "Direktor Urada Vlade RS za komuniciranje Uroš Urbanija stvari ne komentira," so odgovorili v eni povedi na sicer konkretna vprašanja. 

Spomnimo, da je bil Urbanija že zaposlen na RTV Slovenija. Konec septembra 2009 je bil imenovan za odgovornega urednika Multimedijskega centra (MMC). Konec leta 2011 ga je vodstvo s posebnim manevrom odstavilo s položaja. MMC je ukinilo kot samostojno uredniško-produkcijsko enoto. Posledično je bila odpravljena funkcija, ki jo je zasedal Urbanija, hkrati pa je bila za urednico uredništva za nove medije imenovana Kaja Jakopič. Imenovana je bila v soglasju odgovornih urednikov informativnih programov na TV Slovenija in Radiu Slovenija. Prav danes pa je bil za v. d. urednika na MMC imenovan novinar Igor Pirkovič

"Najbolj bode v oči nerealističnost pričakovanj Trstenjakove, da bo lojalni Pirkovič ..." Kaj pa pravi aktiv MMC?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta