Na RTV Slovenija primer ošpic: Zaposlene pozvali, naj preverijo svoj cepilni status. Ošpice tudi na Primorskem

A.L., VČ
14.05.2019 12:50

Znaki okužbe so povišana telesna temperatura, nahod, kašelj, vnetje očesnih veznic in pojav značilnega izpuščaja na koži. Med težjimi zapleti je najpogostejša pljučnica, lahko se pojavi tudi vnetje osrednjega živčevja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Iz RTV Slovenija so sporočili, da so zabeležili en primer ošpic. "Ob seznanitvi s to informacijo smo se nemudoma povezali z epidemiološko službo Nacionalnega inštituta za javno zdravje in začeli izvajati ustrezne preventivne ukrepe za preprečitev morebitnega širjenja bolezni. Vsi, ki so bili v kontaktu z obolelo osebo, so dobili ustrezna navodila, kako v tem primeru ravnati, in so tudi že bili obravnavani v zdravstvenih ustanovah," so sporočili. Po vsej verjetnosti se je okužil v zdravstvenem domu.
Vse zaposlene so obvestili o zabeleženem primeru ošpic in jih pozvali, naj preverijo svoj cepilni status, ki pri ošpicah vključuje dva odmerka cepiva (obstaja pisni podatek o datumih cepljenja). Zaščiteni so vsi, ki so prejeli dva odmerka cepiva oziroma so ošpice preboleli (zapis v zdravstveni kartoteki), in vsi, ki so rojeni leta 1960 in starejši.
Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki povzroča veliko število smrti po svetu. Bolezen se prenaša s kužnimi kapljicami, ki lahko več ur lebdijo v zraku, so sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).  Znaki okužbe so povišana telesna temperatura, nahod, kašelj, vnetje očesnih veznic in pojav značilnega izpuščaja na koži. Med težjimi zapleti je najpogostejša pljučnica, lahko se pojavi tudi vnetje osrednjega živčevja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta