Na spletu nov poziv k protestu za praznik dela

DR
29.04.2020 13:55

Na Facebooku se širi novo vabilo k protestu proti sedanji vladi pod sloganom Protest z balkonov na kolesa. Gre za protest, ki se ga je že pretekli petek v Ljubljani in Mariboru udeležilo določeno število kolesarjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petkov protest na kolesih v Ljubljani pred državnim zborom.
B.p.

"Ne boste nam vzeli naše svobode!" piše v pozivu. V nadaljevanju pa, da vlada Janeza Janše pod krinko boja proti virusu uvaja izredne razmere in vsakodnevno krati svoboščine.
"Ena za drugo se vrstijo sporne poteze oblasti, med njimi večanje pooblastil policiji, pošiljanje vojske na mejo, širjenje lažnih novic o domnevno neodgovornem obnašanju prebivalcev, pretirano in neživljenjsko omejevanje gibanja ljudi, netenje sovraštva do migrantov, izločanje najbolj prekarnih iz ukrepov socialnih pomoči, širjenje nestrpnosti ter osebni napadi na novinarje in novinarsko svobodo," so zapisali.
Pri tem dodajajo, da to ni povezano z bojem proti epidemiji, temveč kaže "na željo aktualne oblasti po vpeljavi avtokratske vladavine, militarizaciji družbe in utrjevanju privilegijev peščice, ki imajo v tej družbi v rokah oblast in bogastvo".
Ob tem opozarjajo, da pri tem ni prostora za vsakršne avtoritarne, šovinistične in strankarske vzgibe, si pa želijo, da bi se priključile tudi ostale iniciative, ki prepoznavajo "ključnost momenta upora" in skušajo graditi prostor, ki temelji na direktni demokraciji, samoorganizaciji in avtonomiji posameznikov ter skupin.
Protest bo v petek ob 19. uri potekal "v središčih mest, vasi ali na obrobju". "Na pedalih, ulicah, balkonih ..." so še dodali.

Hojs upa, da bo policija identificirala vse udeležence petkovega in ponedeljkovega protesta

Pretekli teden so v Ljubljani že protestirali kolesarji. V ponedeljek je minister za notranje zadeve Aleš Hojs na Twitterju izrazil pričakovanje, da bo policija za "identifikacijo vseh tistih, ki jih je kot udeležence petkovih in današnjih (ponedeljkovih) shodov potrebno kazensko ovaditi, uporabila vse javno objavljene slike in prispevke medijev oz. socialnih omrežij". "Večina državljanov skrbi za zdravje vseh in upošteva odloke," je dodal.
{twitter}https://twitter.com/aleshojs/status/1254801177453133825{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta