Na ureditev statusa prostovoljni gasilci še čakajo

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
30.01.2019 17:23

Pri tem računajo tudi na pomoč premierja Šarca, nekdanjega aktivnega gasilca. Letos bo v Metliki praznovanje ob 150-letnici organiziranega gasilstva na Slovenskem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prostovoljni gasilci so ob reševanju ljudi in premoženja ob naravnih ujmah prvi in nepogrešljiv člen.
Arhiv Pgd Prevalje

Karkoli se zgodi v Sloveniji, je prostovoljni gasilec tisti, ki ga prvega pokličejo na pomoč; naj gre za požare, poplave, žled, točo ali kakšne druge nesreče. So tudi ena največjih organizacij v Sloveniji; imajo okoli 162.000 članic in članov, od katerih jih je več kot 40.000 operativnih, kar pomeni, da lahko v vsakem trenutku odhitijo reševat življenja in premoženje ljudi. Ob 150-letnici organiziranega prostovoljstva - zgodilo se je v Metliki, ko je graščak Josip Savinšek na grajskem dvorišču zbral šestnajst fantov, da bi se usposobili za "požarno obrambo" - predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik pravi, da so prostovoljni gasilci v dobri kondiciji, k čemur pripomorejo številna usposabljanja in nenehno izobraževanje. Kajti, kot je poudaril Martin Štubljar, predsednik Gasilske zveze Metlika, je gasilstvo način življenja. Je pa v Sloveniji tudi stoletje in pol stara tradicija. Ki jo bodo septembra, z dvodnevnim praznovanjem v čast prostovoljnim gasilkam in gasilcem, prav v Metliki tudi zaznamovali ne le z vseslovenskim zborovanjem gasilcev, temveč tudi s svečano akademijo. Ob tem bodo proslavili tudi 70 let Gasilske zveze Slovenije, ki je krovna organizacija, v njej se združuje 120 gasilskih zvez, v katerih deluje 1341 prostovoljnih gasilskih društev po vsej državi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta