Na URI Soča zadovoljni z rešitivijo glede obravnave invalidov

Tina Recek Tina Recek
29.02.2024 15:53

Zdravniki bodo morali kljub stavki opravljati širši nabor nabor zdravniških storitev. Med njimi so storitve za ranljive skupine, kamor sodijo tudi invalidi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlada pokazala posluh za invalide. Kot kaže bodo morali zdravniki opravljati zdravniške preglede invalidov za podaljšanje veljavnosti vozniških dovoljenj.
Andrej Petelinšek

Vlada je danes sprejela odlok, s katerim določa storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati v času zdravniške stavke. Kot je dejala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, so med njimi tudi storitve za ranljive osebe, kot so invalidi. Pri tem je izpostavila problematiko dostopnosti invalidov do zdravniških pregledov za podaljšanje vozniškega dovoljenja, o čemer smo podrobno poročali. "S takimi omejitvami sta invalidom onemogočena vsakodnevna mobilnost in vključevanje v delo in nasploh v družbo. S tem se jim poslabšata življenjski standard in kakovost življenja, zato stavka Fides nikakor ne more biti opravičen razlog za neizvajanje teh storitev."  

Omenjeno problematiko je Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS), ki zagovarja pravice več kot 115.000 invalidov, javnost seznanil pretekli teden.

Z edinega pristojnega organa v državi, tj. ambulanta za voznike v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča (URI Soča), so nam sporočili, da uradno še niso seznanjeni z odlokom vlade in so o vsebini seznanjeni iz medijev. Veseli pa jih, da se je našla ustrezna pravna rešitev za obravnavo invalidov, ki potrebujejo zdravniške preglede za vozniška dovoljenja, ki jo bodo seveda upoštevali. Odlok bo predvidoma danes objavljen v uradnem listu, jutri pa naj bi začel veljati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta