Stavka zdravnikov: Invalidi ne morejo podaljšati vozniškega dovoljenja

Tina Recek Tina Recek
20.02.2024 16:53

Ambulanta za voznike na URI Soča ne deluje, ministrstvo za zdravje jo poziva, naj odpre svoja vrata

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Invalidi ostali brez možnosti podaljšanja vozniških dovoljenj. Fotografija je simbolična. 
Sašo Bizjak

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS), ki zastopa interese prek 115.000 invalidov, že več dni opozarja, da ambulanta za voznike v URI Soča zaradi stavke zdravnikov ne deluje. Gre za edino ambulanto v Sloveniji, kjer opravljajo obvezna testiranja, ki jih mora opraviti vsak invalid pred podaljšanjem vozniškega dovoljenja, sicer tega ne more pridobiti. Kot še razlagajo v organizaciji, zaradi nedostopnega javnega potniškega prometa veliko invalidov uporablja svoje lastno vozilo, da so lahko kos vsakodnevnim migracijam in lahko zadovoljijo potrebe po mobilnosti.

Težava se pojavi, ko invalidi,ne morejo podaljšati vozniških dovoljenj, saj ne morejo opraviti predhodnega testiranja, ki je del ambulante za voznike. Invalidi, ki jim je poteklo vozniško dovoljenje, tako ne morejo opravljati vsakodnevnih življenjskih aktivnosti kot je obisk trgovine ali zdravnika, delo v službi in podobno.

Dogajanje je po njihovem mnenju "sprevržena posledica stavke Fides, ki hkrati zagotavlja, da stavka ne vpliva na ogroženost življenj in da zagotavlja minimum delovnega procesa, ki je potreben za varnost ljudi in premoženja ali je nenadomestljiv pogoj za življenje in delo občanov ali delo drugih organizacij."

Zato apelirajo na pristojne, da nemudoma odpravijo težavo z nedelujočo ambulanto za voznike na URI Soča in jo vzpostavijo na način, ki bo omogočal izdajanje potrdil za podaljševanje vozniških dovoljenj za vse invalide. "Kratenje pravice do mobilnosti in posledično samostojnosti je kršenje Konvencije o pravicah invalidov, kateri je Republika Slovenija pred desetletji pristopila in je bila ratificirana pri Združenih narodih,“ so še poudarili pri NSIOS. K zagotovitvi delovanja edine tovrstne ambulante v državi je v petek pozval tudi zagovornik načela enakosti.

Na URI Soči obžalujejo nastalo situacijo in dodajajo, da so v zvezi z naraščajočim številom pritožb glede odpovedanih terminov pregledov pacientov z omejenimi telesnimi zmožnostmi zaradi podaljševanja vozniških dovoljenj in v vseh drugih primerih, ki skladno z zakonodajo in strokovno oceno ne spadajo pod nujne storitve, obvestili ministrstvo za zdravje in tudi zaprosili za navodila za nadaljnje postopanje, zlasti v primerih pritožb pacientov. Vsem, ki so bili o odpovedi termina že obveščeni, pa svetujejo, da se za nadaljnje odgovore in pojasnila obrnejo na omenjeno ministrstvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta