Na voljo, ko jo politika potrebuje

Darja Kocbek Darja Kocbek
07.07.2019 18:21

Glavni analitik GZS Bojan Ivanc ob izbiri Christine Lagarde za novo predsednico ECB pravi, da težave v realnem gospodarstvu v Italiji lahko hitro postanejo tudi težave za ECB

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Evropska centralna banka (ECB) ni prva pomembna institucija, ki jo bo kot prva ženska vodila 63-letna Francozinja Christine Lagarde. Kot prva ženska je vodila ameriško odvetniško pisarno Baker & McKenzie, ki je ena največjih na svetu, med letoma 2007 in 2011 je bila prva francoska ministrica za finance, je prva generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Njene glavne vrline naj bi bile dobre povezave, politične izkušnje in diplomatske spretnosti. Njena črna pika je korupcijska afera Tapie.
Kot francoska finančna ministrica je leta 2008 priznala sodbo zasebnega arbitražnega sodišča, da poslovnežu Bernardu Tapieju pripada državna odškodnina v višini 404 milijone evrov. Francosko sodišče je leta 2016 razsodilo, da je ravnala malomarno, a kazni ji ni dosodilo. Ta sodba njeni karieri sicer ni škodovala.
Je pa s soglasjem za imenovanje za prvo damo ECB potrdila, da je vedno na voljo, kadar jo politika potrebuje. Leta 2013 je Francoze razburilo zasebno pismo, v katerem nekdanjemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju sporoča "uporabi me, dokler to ustreza tebi in tvojim načrtom ter izboru". Pismo so preiskovalci našli med preiskavo na njenem domu zaradi plačila odškodnine Taipieju. Kdaj je bilo napisano, ni znano.

"Netipična izbira"

"Nominacija Lagardove za novo guvernerko ECB je po naši oceni nekoliko netipična izbira, saj je bila dolga leta na čelu IMF, izkušenj na področju bančništva pa nima, prav tako ni ekonomistka, temveč pravnica. Vseeno je za evrsko območje zelo dragocen njen prispevek v boju proti evrski krizi, saj je bil IMF med tremi inštitucijami morda najbolj razumen pri pogojevanju posojil državam v težavah," pravi glavni analitik Gospodarske zbornice Slovenije Bojan Ivanc, ki je bil med tistimi, ki smo jih vprašali, edini pripravljen odgovoriti na naša vprašanja.

Christine Lagarde v družbi nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja. Francoze je pred časom razburilo zasebno pismo, ki mu ga je poslala in v njem napisala: "Uporabi me, dokler to ustreza tebi in tvojim načrtom ter izboru."
Reuters

Tehtanje skozi italijansko prizmo

Na drugi strani pa si je po njegovih besedah treba zastaviti vprašanje, ali vodenje politike nizkih obrestnih mer ne prispeva tudi preveč negativnih učinkov v obliki hitre rasti cen nepremičnin, rekordnih cen delnic in obveznic kot tudi prevzemne aktivnosti med podjetji, kar samo po sebi ne ustvarja vzdržne rasti dodane vrednosti, prispeva pa k optimizmu potrošnikov, tudi zaradi percepcije o visoki vrednosti njihovega premoženja.

Razume finančne trge in politike

Marcel Fratzscher, vodja nemškega inštituta za gospodarske raziskave (DIW), pravi, da je Lagardova odlična izbira za položaj predsednice ECB, ker razume tako finančne trge kot politike, komunicirati zna tudi z državljani. Na IMF se je med reševanjem Grčije in drugih kriznih držav z evrom izkazala tudi kot krizna menedžerka. Ker je podpredsednik ECB Španec Luis De Guindos kot nekdanji španski gospodarski minister prav tako politik, bo Lagardova pri odločanju bolj kot Draghi odvisna od nasvetov glavnega ekonomista ECB Irca Philipa Laneja.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta