Nadomestila: Prejšnje službe nima več, pa če je poslanec tri mesece ali štiri leta

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
28.08.2019 13:15

Problem, ki tišči poslance in ministre, je, da jim nič ne pripada, če odletijo iz vlade ali se morajo posloviti od poslanskega mandata prej kot v šestih mesecih. Bo državni zbor uzakonil nadomestilo plače brez pogoja, ki zdaj velja, to je, da so bili najmanj pol leta v poslanski klopi ali v vladi?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eden od prejšnjih sklicev državnega zbora.
Tit Košir

Nadomestilo plače po koncu funkcije poslanca neodvisno od tega, kako dolgo je sedel v poslanskih klopeh, ta predlog je zaokrožil nedavno. Češ, gre za socialno varnost. Ali bi podprli spremembo zakona o poslancih v zvezi s prejemanjem nadomestila, smo zato vprašali v poslanske skupine zdaj, ko je državni zbor tik pred zaključkom parlamentarnih počitnic (uradni konec: 1. septembra). 

​Zdaj 6 mesecev mandata, 6 mesecev nadomestila 

Veljavni zakon o poslancih (smiselno velja tudi za ministre) določa, da ima poslanec, ki mu je prenehal mandat in iz objektivnih razlogov ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve in ne izpolnjuje minimalnih pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine, dokler se ne zaposli ali začne opravljati pridobitne dejavnosti oziroma dokler ne izpolni pogojev za upokojitev, pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, ki jo je prejemal, ko je opravljal funkcijo, vendar najdlje šest mesecev od prenehanja mandata. Pravica do nadomestila, to določa zakon o poslancih, se lahko podaljša do izpolnitve pogojev za upokojitev, a najdlje še za šest mesecev. In: poslanec, ki je opravljal funkcijo poslanca že pred mandatom, ki mu je prenehal, ima za vsak prejšnji zaporedni mandat pravico do dodatnega trimesečnega nadomestila plače, vendar ne več kot šest mesecev skupaj. Čas prejemanja nadomestila se šteje v delovno dobo. Zdajšnja polletna pravica do nadomestila je prepolovljena prejšnja enoletna.

Fakin, Krajčič, Veber ...

Dvaindvajset poslancev in poslank (največ članov v prejšnjem sklicu najmočnejše vladne stranke SMC) je takoj od lanskega junija, z iztekom mandata 2014-2018, prejemalo nadomestilo plače. Zadnji iz prejšnjega parlamentarnega sklica je nadomestilo plače (2407 evrov) julija, leto po  predčasnih parlamentarnih volitvah, dobil nekdanji poslanec Janko Veber (dolgo SD, potem je bil neodvisni oziroma ustanovil svojo stranko). Iz tega mandata je na nadomestilu kratkotrajni poslanec največje vladne stranke LMŠ Darij Krajčič, ki je pozimi pospravil poslansko klop po aferi, ko je v trgovini v bližini državnega zbora "pozabil" plačati sendvič. Prejšnji mesec je dobil nadomestilo bruto 3893 evrov. Na nadomestilu (dobrih 4000 evrov bruto) je bil še julija tudi Samo Fakin, prvi minister za zdravje v vladi Marjana Šarca, ki je v začetku leta odstopil uradno iz zdravstvenih razlogov.     
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta