Nadomestilo preživnine po novem do 26. leta starosti

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
26.09.2020 06:30

Denarja v proračunu za letošnje in prihodnje leto še ni, prav tako še ni jasno, kdaj bodo vlogo lahko ponovno oddali tisti, ki so nadomestilo preživnine že nehali prejemati, ker so dopolnili 18 let, a se še šolajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Septembra je v Sloveniji nadomestilo preživnine prejelo 3141 otrok. 
Arhiv Večera

Poslej bo izenačen položaj otrok, ki dobivajo preživnino od enega od staršev, in tistih, ki prejemajo nadomestilo iz preživninskega sklada. Slednji bodo do nadomestila preživnine po novem upravičeni do 26. leta in ne več le do polnoletnosti, torej 18. leta starosti. Novelo zakona o javnem jamstvenem in preživninskem skladu, ki so jo predlagali v SDS, je podprlo 76 poslancev, proti je glasoval le eden. Do predlagane ureditve so bili kritični samo v NSi. "Po našem mnenju je za socialno varnost najprej odgovoren vsak polnoletni posameznik sam, nato njegova družina, nato njegovo delovno in bivalno okolje in nazadnje država z učinkovito zakonodajo in primernimi finančnimi viri," je dejala poslanka NSi Tadeja Šuštar.

Država je dolžna posredovati

Kot je pojasnila državna sekretarka ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič, je do sedaj veljavna ureditev ustrezna in je tudi v skladu s priporočilom odbora ministrov pri Svetu Evrope, ki je leta 1982 sprejel priporočilo, v katerem poudarja, da so za preživljanje otrok v prvi vrsti odgovorni starši, vendar pa mora država posredovati, kadar starši tega ne storijo. Kakorkoli, države to urejajo zelo različno. Zgolj na Švedskem pa lahko nadomestilo preživnine prejemajo tudi polnoletni, in sicer do starosti 20 let, ob pogoju, da se redno šolajo. V Avstriji je čas prejemanja nadomestila preživnine omejen na pet let, po petih letih je treba vložiti nov zahtevek. V Nemčiji pa ima pravico do nadomestila preživnine otrok, ki še ni dopolnil starosti 12 let.

Zakon je bil navkljub temu, da ga ni podprla vlada, z veliko večino glasov sprejet. Kdaj bo začel veljati, še ni znano, poleg tega tudi denar za dodatna izplačila nadomestil preživnin ni zagotovljen v proračunu za letošnje in prihodnje leto. Po ocenah ministrstva bo letno treba zagotoviti dodatnih 2,2 milijona evrov. Tako še ni znano, kdaj bodo tisti, ki so nadomestilo preživnine že nehali prejemati, ker so dopolnili 18 let, a se še šolajo, lahko ponovno oddali vlogo. To bodo morali kot polnoletne osebe storiti sami. Zakon pa sicer tudi določa, da nadomestila preživnine ne bo mogoče uveljavljati za nazaj.

Trend neplačevanja preživnin se povečuje

Septembra je v Sloveniji nadomestilo preživnine prejelo 3141 otrok. Po podatkih Inštituta RS za socialno varstvo je bilo leta 2017 približno 4300 mladoletnih otrok, ki so prejemali nadomestilo preživnine, leta 2000 pa komaj okoli 1900. Navedeni podatki kažejo, da se trend neplačevanja preživnin povečuje. Po javno dostopnih podatkih je bilo letu 2019 v Sloveniji določenih okoli 70.000 preživnin, pri čemer je bilo okoli 17.063 upravičencev, ki niso mladoletni in se šolajo.

In koliko znašajo nadomestila preživnin, ki jih izplačuje sklad? Višina nadomestila preživnine znaša od februarja 77,74 evra za otroka do 6. leta starosti, 85,50 evra za otroka od 6. do 14. leta in 101,05 evra za otroka nad 14. letom starosti. Kadar je preživnina nižja od navedenih zneskov, je višina nadomestila preživnine enaka znesku preživnine, določene s sodbo ali začasno odredbo oziroma dogovorom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta