Nadomestne volitve: Kdo po dr. Verici Trstenjak?

08.01.2019 16:29

Sodni svet potrebuje novega člana po protestnem odstopu Trstenjakove.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Verica Trstenjak, ko je bila generalna pravobranilka na Sodišču EU v Luksemburgu.

Predsednik državnega zbora razpisuje nadomestne volitve za enega člana sodnega sveta, ki ga voli državni zbor. Nadomestne volitve bodo v torek, 5. marca, je odločil, za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje petek, 11. januarja.  
Sodni svet ima enajst članov. Pet uglednih, kompetentnih pravnikov voli državni zbor, šest članov med seboj izvolijo sodniki. Nadomestne volitve so potrebne, ker je konec lanskega leta odstopila profesorica prava na dunajski univerzi dr. Verica Trstenjak. Za razlog je navedla po njenem premajhen vpliv sodnega sveta oziroma/in neurejene pogoje dela za to kadrovsko službo sodstva, ki ima med drugim na skrbi zagotavljanje neodvisnosti sodne veje oblasti in med drugim postavlja ter razrešuje predsednike in podpredsednike sodišč (z izjemo vrhovnega sodišča - prvega med vrhovnimi sodniki volijo poslanci).
Trstenjakova prav tako lansko leto nazadnje ni bila predlagana državnemu zboru, da jo izvoli za novo ustavno sodnico. Ko je javno reagirala na (politične) prigode z volitvami novega člana ustavnega sodišča (nova ustavna sodnica je od decembra dr. Katja Šugman Stubbs, okrog nje je vladna koalicija zbrala dovolj glasov), je nakazala, češ da se v Sloveniji na položaje lahko pride kvečjemu po sistemu naš/vaš oziroma po političnih preferencah ...  
Tačas sodni svet vodi mariborska sodnica dr. Barbara Nerat, pred leti ga je na primer že tudi dr. Miro Cerar, ustavni pravnik. Preden je prestopil v politiko.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta