Naj si otroci med počitnicami privoščijo delati nič

Klara Širovnik Klara Širovnik
21.02.2020 18:32

Tudi za štajerske osnovnošolce se začenjajo najprijetnejši dnevi v letošnji zimi. Prihajajo počitnice! Številni starši imajo občutek, da morajo otroke v tem času dodobra zaposliti, da se ne bi dolgočasili pred televizorjem ali računalnikom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otroci naj si privoščijo nekaj dni brez obveznosti.
Sašo Bizjak

Osnovnošolci zahodne in osrednje Slovenije so v počitnice že zakorakali. Šole vzhodnoslovenskih regij (vključno s Podravjem, Koroško in Pomurjem) pa bodo počitnikovale od 24. februarja. Morda ste se tudi vi med šolskimi počitnicami kdaj srečali z naslednjim občutjem: prostega tedna se sprva neznansko veseliš. Ko pa pridejo težko pričakovani dnevi, ne veš, kaj bi počel. Naj gledam televizijo? Se lotim pobarvanke? Kartam?
Visoka pričakovanja šolarjev se nemalokrat spremenijo v (pogosto slišani) počitniški stavek: "Meni je dolgčas!"
Vendar v tednih pred počitnicami o tem občutju v razredu ni ne duha ne sluha. "Strahu pred dolgčasom ni, resnično gre bolj za neko veselo pričakovanje. Otroke osreči, da se lahko malo odmaknejo od šolske rutine," pripoveduje Vesna Šušteršič, učiteljica za dodatno strokovno pomoč na Osnovni šoli Trnovo. Prepričana je, da je tudi oddih gradnik uspešnega dela. "Obstajati mora zdrava mera med počitnicami in resnim šolskim delom, to je za otroka pomembno," pravi. Pa to pomeni, da so počitnice ekvivalent buljenju v elektronske zaslone? To ravno ne, vendar tudi z malo "lenobe" in "nekoristno" preživetim prostim časom ni čisto nič narobe.

Je treba opredeliti vsako minuto otrokovega prostega dne?

Vendar se v zadnjem času pogosto šušlja tudi o drugi skrajnosti, in sicer o tem, da se starši skorajda preveč potrudijo z načrtovanjem otrokovih počitnic. "To, koliko starši premišljajo o tem, kaj bodo njihovi otroci počeli med počitnicami, se razlikuje od družine do družine. A občutek imam, da si starši v večini zelo prizadevajo, da bi otroci ta čas preživeli kvalitetno. Potrudijo se z organizacijo posebnih dejavnosti, vendar marsikdo tudi nima časa, da bi temu posvečal veliko misli in pozornosti, zato otroku pač ponudi tisto, kar mu je v danem trenutku dostopno in na voljo," še pravi Šusteršičeva. V idealnem scenariju bi starše sicer pozvala, naj počitnice preživijo skupaj z otroki, a se zaveda, da to ni vedno izvedljivo.

Otroci bodo prihajajoče počitnice preživeli tudi v znamenju pusta.
Profimedia

Šole ni treba čisto izklopiti

Na aktivnostih, ki jih organizira ZPM Maribor, letos na dan pričakujejo od 50 do 100 otrok. Usmerjalo jih bo pet do deset prostovoljcev. "Tudi naši prostovoljci gredo najprej skozi določena izobraževanja, ne vzamemo jih kar na slepo," še povedo. Vendar poudarjajo, da pri organiziranih aktivnostih ne gre za organizirano varstvo, zato je veliko odgovornosti tudi na starših. Sporočajo jim, naj pri izbiri dejavnosti, v katere se bo vključil otrok, upoštevajo njegov značaj, želje in potrebe. "V primeru, da bo vaš otrok v naši družbi dalj časa, priporočamo, da se najprej udeleži krajšega izleta in nato še ustvarja v delavnicah. Tako bo njegov dan zanimiv in raznolik.​"
Kaj pa učenje in priprave na nadaljevanje šolskega leta? "Ni treba, da otrok šolo med počitnicami povsem izklopi, to je lahko tudi čas, ko kaj nadoknadi. Sploh zdaj, ko je razsajalo toliko bolezni in so otroci veliko manjkali, so počitnice priložnost, da spet pridejo na zeleno vejo, ni pa potrebe po tem, da bi se cele dneve učili," še sporoča Vesna Šušteršič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta