Najnižje denarno nadomestilo 530 evrov bruto, kaj pa pokojnine?

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
29.11.2019 18:24

Najvišje denarno nadomestilo za čas brezposelnosti ostaja 892 evrov bruto. Skrajšuje se čas prejemanja nadomestila za starejše nad 53 let, spremembe tudi pri občasnem delu upokojencev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Moškim se bo za 40 let pokojninske dobe postopoma dvignil odmerni odstotek za izračun pokojnine z zdajšnjih 57,25 na 63,5 odstotka.
Andrej Petelinšek

S 1. januarjem bosta začeli veljati novela pokojninske zakonodaje in novela urejanja trga dela, ki jo je danes sprejel državni zbor. Slednja zvišuje minimalno denarno nadomestilo za čas brezposelnosti s 350 na 530 evrov bruto. Najvišje pa ostaja enako, 892 evrov bruto. Podaljšuje se zavarovalna doba za priznanje pravice do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti z veljavnih devet na deset mesecev v zadnjih 24 mesecih.

Milejše sankcije za brezposelne

Da bi pospešili aktivacijo starejših brezposelnih, zakon spreminja čas prejemanja nadomestila. Za zavarovance, ki so starejši od 53 let in imajo več kot 25 let zavarovalne dobe, je predvideno prejemanje denarnega nadomestila v trajanju 19 mesecev, zavarovanci, ki so starejši od 58 let in imajo več kot 28 let zavarovalne dobe, pa bodo lahko prejemali nadomestilo 25 mesecev. Novost je tudi, da denarnega nadomestila ne bodo mogli več prejemati zavarovanci, ki izpolnjujejo pogoje za poklicno in starostno upokojitev.

Pri pokojninah brez sprememb

Državni zbor je danes s 46 glasovi za in enim proti sprejel tudi pokojninsko novelo. Dopolnila, ki so jih vložili v Levici, SDS in NSi, so zavrnili. Po enem od dopolnil Levice bi člen, ki ureja dvojni status, črtali. Po njihovem mnenju namreč vnaša razlike med tistimi, ki bodo še lahko delali po 40 letih pokojninske dobe, in tistimi, ki tega ne bodo mogli. V SDS so želeli z dopolnilom stimulacijo za ostajanje v delovni aktivnosti še zvišati, in sicer s 40 na 100 odstotkov, za kar se je zavzemala tudi obrtna zbornica. V NSi pa so si prizadevali, da bi na novo odmerili pokojnine, ki so bile odmerjene po letu 2013.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta