Najvišje slovensko odlikovanje za Angelo Merkel

V. B.
05.10.2021 18:56
Nemška kanclerka, ki se poslavlja s položaja, je zaslužna za poglobitev odnosov med Slovenijo in Nemčijo ter za verodostojno evropsko voditeljstvo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob koncu njenega mandata ji je predsednik Pahor podelil najvišje slovensko odlikovanje. 
UP RS

Predsednik Borut Pahor je ob robu neformalnega srečanja voditeljev EU na Brdu pri Kranju nemško kanclerko Angelo Merkel odlikoval z najvišjim državnim odlikovanjem, redom za izredne zasluge. V obrazložitvi ob tem so v kabinetu predsednika zapisali, da je Merklova zaslužna za poglobitev odnosov med Slovenijo in Nemčijo ter za verodostojno evropsko voditeljstvo.

Po 16 let vodenje vlade Zvezne republike Nemčije bo Angela Merkel predala žezlo. V tem času sta Slovenija in Nemčija razvili odlične in prijateljske odnose na številnih področjih skupnega interesa, ocenjujejo v Uradu predsednika republike Slovenije. “Državi sta strateški, politični in gospodarski partnerici in zaveznici in imata sorodne poglede na pomembna vprašanja v mednarodni skupnosti. Z Nemčijo kot najpomembnejšo zunanjetrgovinsko partnerico Slovenije smo v preteklem letu zabeležili blagovno menjavo v višini skoraj 11 milijard evrov,” so zapisali.

Po mnenju slovenskega predsednika Angela Merkel zmore tisto, kar je v politiki najteže: pri ljudeh vzbuja zaupanje in jim daje občutek, da se bo vse dobro končalo. “To pa ne pride s talentom, ampak z delom, z njegovimi uspehi in lastnim zgledom. Kanclerka je do rešitev vedno prihajala z iskanjem kompromisov, tudi z najbolj trdimi ali neprijetnimi sogovorniki je skušala vedno najti dialog.” Političarka, ki ji pripisujejo izjemno pragmatičnost, se je dokazala tudi kot snovalka daljnovidnih rešitev in kot političarka odgovornih vizij. “Vsem tem je bilo skupno eno: neomajna vera v skupno evropsko prihodnost.” Kanclerka se je Pahorju zahvalila za odlikovanje in dejala, da je počaščena. Po njenih besedah je to odlikovanje tudi zaveza za vse nadaljnje nemške vlade, da bodo delale v dobro obeh držav in tudi njunih ljudi.

Tedanji premier Borut Pahor in Angela Merkel 30. avgusta 2011 v Ljubljani
Tit Košir

V predsednikovem uradu so izpostavili še, da je Pahor s kanclerko sodeloval že kot premier. Na njegovo povabilo je kanclerka leta 2011 uradno obiskala Slovenijo, ko smo skupaj z Nemčijo sprejeli Deklaracijo o poglobljenem sodelovanju na področjih skupnega interesa. V okviru sodelovanja v triu predsedujočih držav Svetu Evropske unije sta si Slovenija in Nemčija tako v času prvega kot tudi aktualnega slovenskega predsedovanja prizadevali za konstruktiven in prijateljski dialog znotraj Evropske unije in tako še poglobili že sicer odlične odnose med državama. Predsednik Pahor se je s kanclerko večkrat srečal tudi v vlogi predsednika republike. Med drugim jo je kot posebno gostjo povabil na srečanje voditeljev pobude Brdo Brijuni Process julija 2014. Z njo se je delovno sestal na poti na uradni obisk v Rusko federacijo in Ukrajino leta 2017.

Pred tem je Pahor letos z redom za izredne zasluge odlikoval korejskega predsednika Moon Jae-ina, predsednika Portugalske Marcela Rebela de Souso in grško predsednico Katerino Sakellaropoulou, lani pa pisatelja Borisa Pahorja. Skupno je predsednik Pahor v svojih dveh mandatih podelil 17 redov za izredne zasluge. To odlikovanje smo v Sloveniji uvedli leta 2004. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta