Namesto Mojce Šetinc Pašek na čelu preiskovalne komisiji o financiranju strank Tamara Vonta

STA, A.L.
24.11.2023 16:55

DZ je s funkcije predsednice preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, danes razrešil Mojco Šetinc Pašek, ter na njeno mesto imenoval poslanko Svobode Tamaro Vonta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Njeno razrešitev je danes podprlo 46 poslancev iz vrst koalicijskih Svobode, SD in Levice, proti pa je glasovalo pet poslancev NSi in Šetinc Pašek sama.
Robert Balen

Predsednica odbora za kulturo, ki ga je doslej vodila Vonta, pa je po novem njena poslanska kolegica Sara Žibrat.

Razrešitev Šetinc Paškove kot članice in predsednice preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, je predlagala poslanska skupina Svoboda. Predlog sledi njeni izključitvi iz stranke Gibanje Svoboda, čeprav poslanka zaenkrat ostaja članice poslanske skupine.

Njeno razrešitev je danes podprlo 46 poslancev iz vrst koalicijskih Svobode, SD in Levice, proti pa je glasovalo pet poslancev NSi in Šetinc Pašek sama. Kot je opozorila pred glasovanjem, ni od vodje poslanske skupine Svoboda Boruta Sajovic dobila nobenega konkretnega razloga, zakaj se jo menjuje.

Namesto Šetinc Paškove so poslanci na čelo preiskovalne komisije imenovali Tamaro Vonta. Ker je ta doslej zasedala mesto predsednice odbora za kulturo, pa so jo s te funkcije razrešili in za predsednico odbora imenovali Saro Žibrat.

Šetinc Pašek je sicer danes še pred razrešitvijo v DZ v vlogi predsednice predstavila vmesno poročilo preiskovalne komisije. Za to se je zahvalila predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič, ki je z umestitvijo mandatno-volilnih zadev na konec današnje seje to omogočila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta