(VIDEO) Zaplet z glasovanjem še ni dobil epiloga. Urška Klakočar Zupančič: Prišlo naj bi do tehnične napake

L. M.
23.11.2023 10:43

Pri glasovanju o dopolnilu k zakonu o izvrševanju poračunu, ki bi prinesel polno uskladitev socialnih transferjev z inflacijo, naj bi prišlo do tehnične napake, je sporočila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je dejala, da zaplet še rešujejo.
Robert Balen

V državnem zboru je včeraj prišlo do zapleta, kakršnega ne pomnimo. Več poslancev Svobode je trdilo, da so pri glasovanju o amandmaju SDS in NSi, po katerem bi se socialni transferji še naprej polno usklajevali z inflacijo, ne pa v višini 70 odstotkov, kot predlaga vlada, pritisnili tipko proti, medtem ko so bili v sistemu zabeleženi kot odsotni ali vzdržani. Zaradi tega so v Svobodi zahtevali forenzično preiskavo, seja, na kateri so poslanci potrjevali proračunske dokumente, pa je bila sinoči prekinjena.

Klakočar Zupančič: Zaznali smo določene nepravilnosti

Iz državnega zbora so nato danes dopoldne sporočili, da je bila po prekinitvi seje, testiranju glasovalnih naprav, posvetu z vodji poslanskih skupin in po vnovičnem pregledu glasovalnih naprav "ugotovljena tehnična napaka" pri glasovanju o dopolnilu SDS in NSi. To je za Večer potrdil tudi vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic. Vodja poslancev SDS Jelka Godec je na drugi strani njegove navedbe označila za neresnične in dejala, da dokončno ni bila ugotovljena nobena napaka v glasovalnem sistemu. Na vprašanje, kako komentira to, da so v državnem zboru že potrdili tehnično napako, pa je Godec še enkrat ponovila, da dokončno ni bila ugotovljena še nobena napaka in da bo več znanega po delovnem posvetu vodij poslanskih skupin.

Po omenjenem sestanku je pred novinarje stopila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in dejala, da so pri včerajšnjem glasovanju o amandmaju zaznali določene nepravilnosti. "Prišlo naj bi do tehnične napake v komuniciranju med strojno in programsko opremo glasovalne naprave. O tem smo se kar precej pogovarjali. Nihče si ne želi, da bi se to dogajalo, ampak to je tehnika, ki je neodvisna od človeškega faktorja," je dejala Klakočar Zupančič. Redna seja državnega zbora se bo nadaljevala jutri, ko poslance čakajo tudi glasovanja, ki jih niso opravili včeraj oziroma danes. Ker so po današnjem preverjanju glasovalnih naprav ugotovili, da slednje delujejo normalno in brez odstopanj, so se po navedbah Klakočar Zupančič vsi vodje poslanskih skupin strinjali, da bodo jutrišnja glasovanja opravili elektronsko.

Državni zbor bo izvedel temeljito preiskavo in sestavil poročilo

Ko gre za glasovanje o prej omenjenem dopolnilu, pa je Klakočar Zupančič poudarila, da bo državni zbor za to, da zaščiti svojo integriteto, izvedel temeljito preiskavo, sestavil poročilo o tem in kontaktiral proizvajalca glasovalne opreme: "Nihče ni oporekal prejšnjim glasovanjem, pri dotičnem pa so posamezne poslanke in poslanci izrazili dvom v to, da njihova volja ni bila pravilno zabeležena." Kot je dejala, zaenkrat še ne more podati odgovora na to, kakšni bodo nadaljnji postopki v primeru omenjenega glasovanja: "Tukaj boste morali biti malo potrpežljivi, ker mora biti samo dejstvo, da naj bi prišlo do tehnične napake, s strani strokovnjakov ustrezno potrjeno v zapisniku." Na vprašanje, ali bodo v primeru ugotovljene napake poslanci vnovič glasovali o dopolnilu, pa je odgovorila, da poslovnik državnega zbora ne vsebuje določb o ponovnem glasovanju ter da bo odločitev glede tega sprejeta pravočasno.

Redna seja državnega zbora se je po sinočnjem zapletu nadaljevala danes opoldne z volitvami članov državnotožilskega sveta. Ker so v hramu demokracije takrat še ugotavljali, kaj se je včeraj zvečer dogajalo z glasovalnimi napravami, so morali poslanci z dvigom rok potrditi člane komisije za tajne volitve. A tudi tu ni šlo popolnoma brez težav, saj so ob ugotavljanju prisotnosti najprej našteli 77 poslancev, ob potrjevanju članov komisije pa je roko nato dvignilo 78 poslancev. Pri vnovičnem štetju so ugotovili, da je v dvorani dejansko prisotnih 78 poslancev in da nihče ni nasprotoval predlagani sestavi komisije.

Cenkanje s socialnimi transferji in egotripske igre

Državni zbor je amandma SDS in NSi včeraj izglasoval s 34 glasovi za in 28 proti. Zanj so glasovali vsi prisotni poslanci SDS in NSi ter manjšinska poslanca Ferenc Horvath in Felice Žiža. Opozicijsko dopolnilo sta med koalicijskimi poslanci podprla Miha Kordiš (Levica) in Mojca Šetinc Pašek (Svoboda). Kordiš je že v torek na Facebooku poudaril, da so rezi v štipendije, dodatke revnih upokojencev in socialno pomoč zanj nesprejemljivi: "Nimam srca, da bi v teh razmerah pustil ljudi v stiskah na cedilu in pristal na brcanje revežev. Amandma za polno uskladitev transferjev bom podprl, v kolikor kolegi iz koalicije ne najdejo socialne vesti in korajže, da skupaj pripravimo in vložimo svojega."

Cenkanje glede uskladitve socialnih transferjev je nekaj zelo degutantnega, je dejala Mojca Šetinc Pašek.
Robert Balen

Šetinc Pašek je v obrazložitvi svojega glasu izrazila prepričanje, da je "cenkanje" glede uskladitve socialnih transferjev z inflacijo "nekaj zelo degutantnega, da ne rečem kaj hujšega, perverznega". "To cenkanje, katerega edini učinek je ali pa bo privarčevanih 18 milijonov evrov na ramenih najšibkejših, med drugim so tukaj zajete tudi otroške doklade, se mi zdi nekaj nepojmljivega," je dejala Šetinc Pašek. Poslanka, ki je bila nedavno izključena iz Gibanja Svoboda, se je obrnila tudi k svojim poslanskim kolegom: "Upam, da se tukaj kolegi pred mano na sredini vsaj minimalno počutite nelagodno, ker vem, da če bi bil to koalicijski amandma, bi ga brez težave podprli, pa ga niste smeli vložiti, ker je bilo takšno navodilo zaradi nekih egotripskih iger v ozadju."

"Rezultat ne odraža tega, kako smo glasovali"

Potem ko je postalo jasno, da je bilo opozicijsko dopolnilo sprejeto, je v dvorani završalo. Po krajši prekinitvi je več poslancev iz vrst Gibanja Svoboda trdilo, da so v resnici glasovali proti amandmaju, a je glasovalni sistem pokazal, da so bili odsotni oziroma vzdržani. Kot je razvidno iz izpisa glasovanja, sta se med poslanci Svobode pri odločanju vzdržala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in Robert Janev. Klakočar Zupančič je za Večer potrdila, da je glasovalna naprava pravilno zaznala, da se je pri odločanju o dopolnilu vzdržala. Glede na rezultate, zabeležene na spletni strani državnega zbora, pa o amandmaju niso glasovali naslednji poslanci Svobode: Mateja Čalušić, Vera Granfol, Lena Grgurevič, Darko Krajnc, Tomaž Lah, Miha Lamut, Tine Novak, Andreja Rajbenšu, Dejan Süč, Katarina Štravs in Rastislav Vrečko.

Glasovalne naprave naj bi zatajile v primerih več poslancev iz vrst Svobode.
Matija Sušnik

Grgurevič, Krajnc in Lamut so po prekinitvi opozorili, da so na prej omenjenem glasovanju v resnici pritisnili tipko proti in da je prišlo do tehnične napake. "Te napake bi sistem moral zaznati, tako da bi bilo potrebno to forenzično pregledati, da se ne bo ponavljalo," je poudarila Grgurevič. "Ni problem rezultat glasovanja, ampak glasovanje, ki ne odraža tega, kako smo glasovali. To je problem," je dejal Krajnc. "Ko sem glasoval proti, na izpisu sploh nisem bil prisoten," je dodal Lamut. Poslanec Svobode Aleksander Prosen Kralj je kot možen vzrok za težave pri glasovanju navedel kozmični dež. "Ne vem točno, v kateri državi je bilo to, Danska, Nizozemska ali Norveška, ampak kozmični dež je dokazano povzročil sistemsko napako v glasovanju, ko so vzporedno glasovali digitalno in tudi fizično," je dejal Prosen Kralj.

"Naprave delajo, ampak vi niste pritisnili gumba"

Glede na rezultate glasovanja poleg prej naštetih poslancev Svobode o dopolnilu niso glasovali tudi Meira Hot, Bojana Muršič, Damijan Zrim in Jonas Žnidaršič iz SD, pa tudi Nataša Sukič, Tatjana Greif, Matej T. Vatovec in Milan Jakopovič iz Levice. Sukič je bila sinoči edina od poslancev, ki je pred prisotnimi v dvorani dejala, da je svojo kartico potegnila iz glasovalne naprave: "Moja kartica ni bila noter, ker sem jo dala ven iz reže. In tudi nisem bila edina, kar sem videla na lastne oči."  Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je kasneje potrdil, da so se v poslanski skupini Levice dogovorili, da ne bodo glasovali o dopolnilu. V SD zadeve uradno še niso komentirali.

V opoziciji so bili na drugi strani prepričani, da se koalicijski poslanci izgovarjajo na tehnične težave. "Naprave delajo, ampak vi niste pritisnili gumba, v tem je problem. Zdaj vem, zakaj se poslanci ne štempljamo - zato ker imajo nekateri poslanci probleme. Kako se bodo štempljali, če v tem hramu demokracije ne znajo glasovati," je poudaril Aleksander Reberšek (NSi). Prvak SDS Janez Janša pa je na omrežju X zapisal, da je v koaliciji zavladala panika po tem, ko je "poslanska skupina Svobodnjakov na poziv prve murgelske strojnice v državnem zboru Mojce Šetinc Pašek razpadla in omogočila sprejem amandmaja poslanske skupine SDS".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta