Ne samo Bojanu Požarju, minister Simoniti je denar z lanskega razpisa dodelil tudi Barbari Drnač

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
15.11.2021 06:00

Po neuspehu na lanskem medijskem razpisu, ko je kulturno ministrstvo vodil še Zoran Poznič (SD), je tožbe na upravno sodišče vložilo šest izdajateljev medijev, aktualni minister za kulturo Vasko Simoniti pa je že izdal odločbe, s katerimi so bili v ponovljenem postopku na predlog komisije v sofinanciranje sprejeti štirje prijavitelji. Med njimi so založba Nova obzorja, ki izdaja tednik Demokracija, Požarjeva Lanaka media, Nova hiša (Nova24TV.si) in Zavod Media ples Barbare Drnač. Koliko državnega denarja so že oziroma še bodo prejeli?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Bojan Požar in Barbara Drnač.

Andrej Petelinšek

Medtem ko so na letošnjem medijskem razpisu v višini 2,65 milijona evrov brez finančnih sredstev ostali nekateri osrednji mediji (Dnevnik, Delo …), tudi radijske postaje posebnega pomena, denimo Radio Študent, na drugi strani pa so bili izbrani založba Nova obzorja, televizija Nova24TV, Inštitut dr. Antona Korošca, Društvo katoliških pedagogov Slovenije, Zavod Iskreni in Dom sv. Jožef, kar je v strokovni javnosti dvignilo veliko prahu, ministrstvo za kulturo sedaj dodeljuje državna sredstva še medijem blizu aktualni vladi, ki so bili neuspešni na lanskem razpisu, torej v času Šarčeve vlade, ko je kulturno ministrstvo vodil Zoran Poznič (SD).

Kot smo že poročali junija, se je založba Nova obzorja v solasti stranke SDS, poslanca te stranke Dejana Kaloha in madžarskega kapitala, ki izdaja tednik Demokracija in ki je na letošnjem razpisu prejela dobrih 19 tisočakov evrov, zaradi neuspeha na lanskem razpisu pritožila na upravno sodišče. Založba se je lani na razpis prijavila s projektom Slovenski problemi in izzivi v celotni vrednosti skoraj 60 tisoč evrov, medtem ko je zaprošena vrednost znašala slabih 30 tisoč evrov. A je takratna komisija za medije v sestavi Matej Mencej, Katja Koren Ošljak, Damjan Mandelc, Peter Sekloča in Suzana Žilič Fišer sofinanciranje tega projekta zavrnila. "Upravno sodišče je razsodilo, da se tožbi ugodi, odločba ministrstva za kulturo odpravi, zadeva pa vrne istemu organu v ponovni postopek," so nam junija sporočili z ministrstva za kulturo. Aktualna strokovna komisija za medije je tako v ponovljenem postopku znova presojala lansko vlogo založbe Nova obzorja, minister Vasko Simoniti pa je v obravnavanem primeru soglašal s končnim predlogom strokovne komisije, zato je bila sredi maja že izdana odločba o sofinanciranju projekta.

Vasko Simoniti

Žiga Živulovič/Bobo

Kot so nam sedaj sporočili z ministrstva za kulturo, je po lanskem medijskem razpisu tožbe na upravno sodišče poleg Novih obzorij vložilo še 5 prijaviteljev, in sicer Lanaka media, Nova hiša, NovaTV24.si, Oštro in Zavod Media ples, medtem ko je sodišče že odločilo v štirih primerih in izdalo sodbe, s katerimi je izpodbijane odločbe odpravilo in zadeve vrnilo v vnovično odločanje. "Ministrstvo je v vseh štirih primerih ponovilo postopek, strokovna komisija za medije je projekte ponovno pregledala, ocenila in predlagala njihovo sofinanciranje," pojasnjujejo na ministrstvu in dodajajo, da je "minister izdal odločbe, s katerimi so bili v ponovljenem postopku na predlog komisije v sofinanciranje sprejeti" naslednji projekti:

- Lanaka media (Požareport, direktor in odgovorni urednik Bojan Požar), projekt Faktor, v višini 23.773,84 evra,

- Nova hiša (Nova24TV.si, direktor Bojan Tomašič, odgovorni urednik Marko Puš), projekt Slovenske novice, v višini 26.252,43 evra,

- Nova obzorja (Demokracija, Škandal24 ..., direktor in odgovorni urednik Jože Biščak), projekt Slovenski problemi in izzivi, v višini 29.995,53 evra in

- Zavod Media ples (Parada plesa, direktorica in odgovorna urednica Barbara Drnač), projekt Zemlja pleše, v višini 15.521,09 evra.

Izplačila sta že prejela izdajatelja Lanaka media in Nova obzorja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.