Simonitijevo ministrstvo ni ugovarjalo: Požarjev medij dobil ves denar, ki ga je zahteval, podobno kot založba v solasti SDS

M.R., B.P.
10.11.2021 10:32

Ministrstvo za kulturo je podjetju Lanaka Media, ki je v lasti hčerke politika in medijskega delavca Bojana Požarja, oktobra nakazalo nekaj manj kot 24.000 evrov, danes poroča portal Necenzurirano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Bojan Požar

Igor Napast

Ta denar naj bi Lanaka Media dobila na razpisu za sofinanciranje medijev v lanskem letu, ki ga je objavila še prejšnja vlada pod vodstvom Marjana Šarca. Denar je bil razdeljen že v začetku leta, a podjetje Požarjeve hčerke, ki ga sicer že od ustanovitve vodi Bojan Požar, na razpisu ni bilo uspešno. Dobilo je 170 od možnih 500 točk in tako ni bilo upravičeno do razpisnih sredstev, poroča Necenzurirano. Kmalu za tem pa je svoj mandat nastopila vlada Janeza Janše.

Družba Lanaka Media se je pritožila na upravno sodišče, ki je julija letos pritožbi ugodilo. Spletni portal Necenzurirano ob tem dodaja, da ministrstvo, ki ga v Janševi vladi vodi Vasko Simoniti, na pritožbo sploh ni odgovorilo, temveč je posredovalo le upravne spise v zadevi. Tako je sodišče odločalo zgolj na podlagi dokumentacije in izjave Bojana Požarja. Ta pa je trdil, da je bila odločba ministrstva pomanjkljivo obrazložena. 

Ministrstvo je tako moralo po sodbi znova odločati o odločbi, pri čemer so ga zavezovala stališča sodišča, in je na koncu Lanaki Media v celoti dodelilo zahtevani znesek. 

Lanska sredstva prejela tudi Nova obzorja

Spomnimo, o podobni zgodbi smo v Večeru poročali že letošnjega junija. Kot smo pisali, je založba Nova obzorja, ki je v solasti stranke SDS, poslanca Dejana Kaloha in madžarskega kapitala, poleg letošnjih 19 tisočakov prejela še sredstva z lanskega razpisa, na katerem je bila sprva neuspešna. Založba Nova obzorja se je na razpis v času Šerčeve vlade, ko je kulturno ministrstvo vodil Zoran Poznič (SD), prijavila s projektom Slovenski problemi in izzivi v celotni vrednosti skoraj 60 tisoč evrov, medtem ko je zaprošena vrednost znašala slabih 30 tisoč evrov. "Upravno sodišče je razsodilo, da se tožbi ugodi, odločba ministrstva za kulturo odpravi, zadeva pa vrne istemu organu v ponovni postopek" so nam tedaj sporočili z ministrstva.

Strokovna komisija za medije v sestavi Matej MakarovičBorut RončevićTamara Besednjak ValičJonatan Vinkler in Suzana Žilič Fišer je tako v ponovljenem postopku na dopisni seji znova presojala lansko vlogo založbe Nova obzorja, minister Vasko Simoniti pa je v obravnavanem primeru soglašal s končnim predlogom strokovne komisije, zato je bila sredi maja že izdana odločba o sofinanciranju projekta založbe v solasti stranke SDS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta