Negotovost in (ne)realni dvomi v Gorenju

Rozmari Petek Rozmari Petek
18.03.2019 19:03

Jutri bo del proizvodnje v Gorenju spet obstal - razlog: neizdobava elektronike. Tudi zaradi takšnih ponavljajočih se primerov so zaposleni vse bolj zaskrbljeni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po prihodu Kitajcev v Gorenju ni nič več tako, kot je bilo.
Andrej Petelinsek

Kaj se bo zgodilo s paradnim konjem Velenja, se že nekaj časa sprašujejo tako njegovi zaposleni kot ostala javnost. Le nekaj mesecev po tem, ko je družbo prevzel kitajski Hisense, je v javnosti vedno več informacij, da je podjetje bolj zadolženo, kot je bilo videti. Celo bolj, kot naj bi vedeli njegovi kitajski kupci, po najbolj skrajnih, ki so se minule dni razlezle po dolini, naj bi lastniki razmišljali celo o stečaju, češ da bi s tem še najmanj izgubili. Toliko "finančnih okostnjakov" v obliki zamolčanih kreditov da je medtem padlo iz omar. Kaj se dogaja, smo želeli preveriti tudi pri sindikatu, a se predsednik sindikata SKEI Žan Zeba na naše sklice ni odzval.
Gorenje: Neresnično
Vse navedeno pa v podjetju Gorenje označujejo za neresnične informacije. So pa zavoljo teh minuli teden v podjetju imeli polne roke dela s pomirjanjem zaposlenih. "Gorenje je z novim lastnikom finančno stabilno. Bistveno smo znižali stroške financiranja, saj imamo kot del skupine Hisense boljšo boniteto, ugodnejše cene surovin itd. Po finančnem prestrukturiranju nas zdaj čaka še notranje preoblikovanje, ki se je začelo z uvedbo nove oblike vodenja in imenovanjem poslovodstva. Zmanjšanje ravni odločanja nam bo omogočilo bolj učinkovito vodenje in sprejemanje odločitev znotraj Skupine, ki se bo tako lahko hitreje odzivala na izzive in spremembe v zahtevnem poslovnem okolju," so pojasnili in ob tem poudarili, da so zbore sklicali tudi zato, da so zaposlenim posredovali informacije v zvezi s postopkom preoblikovanja družbe iz javne delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo. "Z lanskoletnim vstopom novega strateškega lastnika, skupine Hisense, ki je vodilni proizvajalec elektronike in aparatov za dom na azijskem trgu, smo postavili temelje za še močnejši razvoj. To nam bo omogočilo dostop do novih trgov in spodbudilo nastanek novega nabora izdelkov, ob ohranitvi in krepitvi prisotnosti strateško pomembnih izdelkov in blagovnih znamk Skupine Gorenje na sedanjih in prihodnjih, novih trgih," poudarja nekdanji prvi mož Gorenja, danes pa predsednik kolegija direktorjev Franjo Bobinac.
Kje je elektronika?
Vendar trenutno stanje še zdaleč ne odraža vsega zapisanega. Včasih se po pripovedovanju zaposlenih v Gorenju ni zgodilo, da bi kdaj proizvodnjo ustavili zgolj zato, ker denimo ne bi pravočasno dobili potrebne elektronike. Sedaj je to že skoraj stalnica. Tako bo denimo del proizvodnje jutri, v sredo, ostal doma "zaradi oskrbnih težav", to je neizdobave elektronike, sredino proizvodnjo pa bodo morali nadomeščati drug dan. Zaposlene, ne le tiste v sami proizvodnji, skrbi tudi dejstvo, da je dela manj. Nekaj zaradi selitve linije proizvodnje hladilnikov v Valjevo, nekaj pa zato, ker lastniki nočejo, da bi v Gorenju delali stvari na zalogo, temveč sproti, na podlagi naročil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta