"Neodgovorno, neetično, neokusno, nekredibilno." Zaradi novih plač vlade plaz kritik

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
20.03.2020 20:05

Takšen je odziv na zvišanje plač ministrom in državnim sekretarjem. Najbolj obremenjenim javnim uslužbencem pripada poseben dodatek, vlada načrtuje tudi dodatno plačilo za najbolj obremenjene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlada snuje dodatek za nevarnost tudi za druge bolj obremenjene, med njimi bo zagotovo zdravstveno osebje. 
Robert Balen

Vsi ministri vlade Janeza Janše bodo imeli 5211 evrov bruto osnovne plače, kar je za 400 evrov bruto več, kot so jo imeli ministri v vladi Marjana Šarca, z izjemo finančnega, ki je imel tudi doslej tolikšno plačo. Vsi državni sekretarji v Janševi vladi pa bodo imeli 4632 evrov bruto, medtem ko so se prej njihove plače gibale v razponu od 4283 do 4632 evrov bruto osnovne plače. Čeprav je v pristojnosti vsakokratne vlade, da določi, kolikšno plačo bodo imeli njeni ministri in državni sekretarji v zakonsko določenem razponu (za državne sekretarje je ta med 59. in 61. plačnim razredom, za ministre pa med 62. in 64. plačnim razredom), je dejstvo, da si je tokratna ministrska ekipa plače zakoličila na zakonskem maksimumu. Odločitev so včeraj v dodatnem vladnem pojasnilu utemeljevali z aktualnimi dogajanjem, bistvenim povečanjem obsega nalog, sklicevanju na plačna razmerja med funkcionarji in javnimi uslužbenci, ki so se jim plače dvignile lani, in pa dejstvu, da sami dobijo le dodatek za delovno dobo, medtem ko so javni uslužbenci upravičeni še do številnih drugih dodatkov. Da od začetka krize delajo 24 ur na dan in imajo tudi sami doma družine, je utemeljevala tudi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, a dodala, da bi sama delala enako tudi brez tega dviga. Vprašanje dviga pa da je treba nasloviti na tistega, ki ga je predlagal. Sama da ni pravi naslov, s predlogom pa tudi pred sejo, na kateri je ni bilo, ni bila seznanjena.
Prvo- in drugorazredni
Neodgovorno, neetično, neokusno, nekredibilno je le nekaj pridevnikov, s katerimi so vladno odločitev pospremili številni sindikati tako v javnem kot v zasebnem sektorju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta