Nepovezani poslanec Branislav Rajić prestopil v SAB: "Upreti se moramo razdrobljenosti"

Luka Mlakar Luka Mlakar
16.12.2021 09:52

Nepovezani poslanec Branislav Rajić se je pridružil stranki SAB in njeni poslanski skupini, je na novinarski konferenci sporočila predsednica SAB Alenka Bratušek. Rajićev prestop so že predtem potrdili v poslanski skupini nepovezanih poslancev. Rajić je pojasnil, da se je za vstop v SAB odločil, ker je ta najbolj liberalna in socialna stranka na levi sredini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nepovezani poslanec Branislav Rajić se je pridružil stranki SAB in njeni poslanski skupini.

Luka Mlakar

Iz stranke SAB so danes zjutraj sporočili, da se krepijo tudi v državnem zboru. Njihovi poslanski skupini, ki šteje pet poslancev, se je pridružil nepovezani poslanec Branislav Rajić. Njegov prestop so že potrdili v poslanski skupini nepovezanih poslancev. Rajić je skupaj z Janjo Slugo in Igorjem Zorčičem marca letos izstopil iz poslanske skupine in stranke SMC, trojica pa je nato z Jurijem Lepom, ki je izstopil iz poslanske skupine DeSUS, ustanovila poslansko skupino nepovezanih poslancev.

Rajić: SAB je na levi sredini najbolj socialna in liberalna stranka

"Danes smo zrasli tudi v državnem zboru. Pridružuje se nam nov član, nov poslanec, ki v SAB očitno vidi stranko prihodnosti, česar smo v naši stranki in seveda tudi v poslanski skupini zelo veseli. Naš nov član poslanske skupine in stranke je gospod Branislav Rajić," je na novinarski konferenci dejala predsednica SAB Alenka Bratušek. Z Rajićevim prestopom je SAB dobila šestega poslanca, poslanska skupina nepovezanih poslancev pa ima samo še tri poslance.

"Stranka, v katero vstopam, zagovarja enake socialno-liberalne vrednote, kot jih zagovarjam tudi sam, zato se mi zdi, da je v našem prostoru, na levi sredini, najbolj socialna in liberalna," je dejal Rajić. Napovedal je, da se je za prihod v SAB odločil, ker želi še naprej delovati za Maribor kot poslanec in mestni svetnik. "Menim tudi, da je potrebno na sredini združevati stranke in sile, zato sem se odločil, da se priključim stranki, ki je že uveljavljena, dobro pozicionirana in ima odličen program. Naša osnovna skrb je, da se ubranimo razdrobljenosti, ki bi se lahko zgodila pred ali po volitvah. Temu se moramo upreti, da zagotovimo dober izid pozitivnim silam v naši družbi," je dodal Rajić.

Ni prispeval podpisa pod zakon o nalezljivih boleznih

Na vprašanje, zakaj je nenadoma zapustil poslansko skupino nepovezanih poslancev, je Rajić odgovoril, da se je za prestop odločil na podlagi vrednot, ki jih je potrebno zagovarjati v prihodnosti: "Volitve se bližajo do te mere, da je potrebno biti dovolj jasen v tem, kaj želim zastopati. V programu SAB sem našel vse to, kar je bilo moje vodilo že od prej." Nepovezani poslanci so v torek v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, ki so ga s pravnimi strokovnjaki pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije. Rajića svojega podpisa pod zakon ni prispeval, na izjavi za medije so sodelovali samo Zorčič, Sluga in Lep.

Rajić ni prispeval svojega podpisa pod predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, ki so ga vložili nepovezani poslanci.

Robert Balen

Nepovezani poslanci so Rajićev odhod pospremili s kratko izjavo, v kateri so se mu zahvalili za sodelovanje v času, ko je bil član njihove poslanske skupine in mu zaželeli, da bi v SAB našel svojo pot. Kot so poudarili, so se v njihovi poslanski skupini povezali poslanci, ki se niso strinjali z načinom dela aktualne vladne koalicije: "Ves ta čas delujemo samostojno in v skladu z ustavo glasujemo po svoji vesti, o najpomembnejših temah pa se poskušamo uskladiti."

Zakaj točno se je Rajić razšel s Slugo, Zorčičem in Lepom, ni povsem jasno. "Ko gre za vprašanje prispevanja podpisa pod zakon o nalezljivih boleznih, sem na stališču, da če se nekdo odloča, da skupaj nastopamo, potem ni razloga, da ob tem poda zahtevo, da ne bi skupaj z nami nastopal v javnosti. Če ta pogoj ni izpolnjen, zame ni izpolnjen pogoj sodelovanja," je dodal Rajić. 

Udovčeva iz Konkretno prestopila v Našo deželo

Dogajanje v državnem zboru pred prihajajočimi volitvami postaja vedno bolj dinamično. Ta teden se je za izstop iz poslanske skupine SMC odločila poslanka Mateja Udovč, ki bo prestopila v stranko Naša dežela, ki jo vodi Aleksandra Pivec, in bo do konca mandata predvidoma delovala kot samostojna nepovezana poslanka. Bratuškova je danes dejala, da je v SAB v zadnjih mesecih vstopilo 350 novih članov. Stranki so se septembra pridružili tudi nekdanji člani odborov DeSUS iz Velenja, Šoštanja, Brezovice, Logatca in Kočevja. Na vprašanje, ali lahko pričakujemo, da se bo SAB pred volitvami pridružil še kakšen poslanec, pa je Bratuškova odgovorila, da bo v tem primeru javnost o tem pravočasno obveščena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.