Posvetovalna skupina predlaga samoiniciativno testiranje pred druženji. Bo prepoved hrane in pijače na božičnih stojnicah ostala?

Franja Žišt Franja Žišt
16.12.2021 06:00

Minister Janez Poklukar v omikronu ne vidi samo zdravstvene grožnje, ampak tudi že novi val. Kaj v posvetovalni skupini, ki jo vodi Mateja Logar, pravijo na odločitev sosednje Italije, ki od cepljenih po novem zahteva tudi testiranje?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Mateja Logar: "Svetujemo, da se ljudje samoiniciativno testirajo, predvsem ob različnih družinskih druženjih in poslovnih kosilih, ne glede na to, ali so cepljeni ali ne."

Robert Balen

V Sloveniji je bilo do ponedeljka zabeleženih deset primerov potrjenih okužb z različico omikron, so včeraj sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). "Gre za dva neodvisna skupka primerov. Okužene osebe so pripotovale iz Švedske in Združenih arabskih emiratov. Zaznali smo tudi sekundarne primere prenosov znotraj teh dveh skupkov. V postopku epidemiološkega poizvedovanja so vsi oboleli poročali o lažjem poteku bolezni z blagimi simptomi. Epidemiološka preiskava je v teku, z identifikacijo visoko rizičnih kontaktov in svetovanjem ukrepov ob potrjeni okužbi in napotitvi v karanteno," so še sporočili z NIJZ.

Virus je izjemno nalezljiv

Pokazalo se je, da je omikron nastajal neodvisno od drugih različic virusa, kar je prvo presenečenje, je na včerajšnji vladni tiskovni konferenci o različici omikron dejal Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani. "V Bocvani je bil prisoten že marca letos," je pojasnil in poudaril, da je virus izjemno nalezljiv. "Če ne bi imeli nobene zaščite, nobenih mask, bi vsak človek s tem sevom okužil 20 do 30 drugih. Če to primerjamo z delto, kjer je to število med tri in šest, vidimo, da gre za izjemno visoko infektivnost," je izpostavil. Po drugi strani se sicer kaže, da bi lahko bil ta sev "manj simptomatsko pogojen glede bolezni", povedano drugače - bolezen bi lažje preboleli, z manj zapleti. "To je pozitiven scenarij, negativen pa je, da lahko prihaja do novih mutacij in bo tudi ta sev lahko zelo nevaren. Ta trenutek je prezgodaj karkoli napovedovati," pravi Štrukelj.

Virusna različica omikron se že širi tudi v Sloveniji.

 

Reuters

Za zdaj tudi ni jasno, kako delujejo cepiva proti novi različici virusa, a je bilo z več študijami ugotovljeno, da je tretji poživitveni odmerek tudi v tem primeru učinkovit, je pojasnil Štrukelj: "Poživitveni odmerek priporočamo vsem nad 30 let. Izkazuje visoko mero varnosti in učinkovitosti, zato dokler nimamo možnosti nabave drugih cepiv, vse prosimo, da ga izkoristijo," je dejal Štrukelj. V fazi odobritve pri Evropski agenciji za zdravila so namreč cepiva Novavax, Valneva, Sinopharm in Sinovac, nekatera od njih naj bi na trg prišla v začetku naslednjega leta.

Še vedno brez hrane in pijače na stojnicah

Da omikron ne pomeni samo zdravstvene grožnje, ampak tudi nov val, je prepričan minister za zdravje Janez Poklukar. Samo vprašanje časa je, kdaj se bo ta zgodil glede na hitrost naraščanja števila okužb z omikronom v drugih evropskih državah, pravi. Včeraj je strokovna svetovalna skupina za covid-19 razpravljala o morebitnih novih ukrepih, čeprav je vodja strokovne posvetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar v torek zvečer dejala, da ne predvidevajo dodatnega zaostrovanja omejevalnih ukrepov, pozivajo pa k doslednemu upoštevanju trenutnih ukrepov, kot so vzdrževanje primerne medsebojne razdalje, nošenje maske tudi zunaj, kjer ni možno vzdrževati razdalje, in razkuževanje rok. "Še vedno imamo enako mnenje," je pojasnila po sestanku, poleg navedenih ukrepov je treba izvajati ustrezen nadzor.

Kaj pa meni o pogoju Italije, ki od cepljenih po novem zahteva tudi testiranje? "Trenutno je to izjema v EU, njihov samostojen ukrep, ki nima neke druge podlage in epidemiološko gledano zelo malo prinese," je izpostavila sogovornica in dodala, da pri nas ne razmišljajo o kakšnem podobnem ukrepu. Svetujejo pa, da se ljudje samoiniciativno testirajo, predvsem ob različnih družinskih druženjih in poslovnih kosilih, ne glede na to, ali so cepljeni ali ne. "Na prostovoljni bazi, seveda. Kar se tiče odlokov, se ne bo nič spremenilo." O tem, ali se ji še vedno zdi smiselna prepoved strežbe hrane in pijače na božičnih sejmih in stojnicah, glede na to, da je v le uro oddaljenem Zagrebu vse to dovoljeno, pa: "Zelo veliko Slovencev zaradi tega ukrepa ne bo posebej hodilo v Zagreb, šli bodo tisti, ki so nameravali tja že prej. Zato se nam ta ukrep zdi smiseln in ostaja v veljavi," je zaključila Mateja Logar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta