Nesreča nikoli ne počiva. Pojdite zavarovani na počitnice

Srečko Klapš Srečko Klapš
24.12.2018 06:02

Poleg evropske zdravstvene kartice se je pred stroški zaradi poškodb na smučiščih v tujini dobro zavarovati z zdravstvenimi zavarovanji z asistenco v tujini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Pred bližajočo se zimo smo zbrali nekaj nasvetov, ki bi jih potrebovali ob morebitnih zdravstvenih težavah. Glede na to, da je večina državljanov zdravstveno zavarovana in ima pravico do evropske zdravstvene kartice, ki jo je mogoče naročiti po spletu ali telefonu in praviloma velja eno leto, smo preverili, kolikšen obseg in katere načine uveljavljanja zdravstvenih storitev v tujini omogoča. V državah EU in Švici je mogoče z evropsko kartico oziroma certifikatom uveljavljati nujne zdravstvene storitve neposredno pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže. Te je mogoče uveljavljati skladno s predpisi države, v kateri zavarovana oseba poišče zdravniško pomoč, ponekod pa je treba nekatere storitve tudi doplačati, pojasnjujejo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Lani povrnili za 312 tisoč evrov stroškov

V Bosni in Hercegovini, Črni gori, Srbiji in Makedoniji lahko zavarovana oseba uveljavlja pravico do nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči z evropsko kartico oziroma certifikatom ter pripadajočim spremnim dopisom z izpisom osebnih podatkov.
V Avstraliji je mogoče uveljavljati pravico do nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči neposredno pri zdravnikih in zdrav- stvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže, pri čemer je treba poleg evropske kartice ali certifikata predložiti tudi potni list. Če bo moral zavarovanec v Avstraliji stroške za zdravstvene storitve poravnati sam, mora zahtevek za povračilo teh stroškov vložiti neposredno pri avstralskih poslovalnicah Medicare v kraju začasnega bivanja, saj skladno z meddržavnim sporazumom ZZZS teh stroškov ne more povrniti.
V drugih državah sveta (na primer Egipt, Tunizija, Turčija, ZDA) morajo zavarovanci sami plačati račune za nujno zdravljenje in nujno medicinsko pomoč. Ob vrnitvi domov jim ZZZS na osnovi predložene dokumentacije v upravičenih primerih te stroške povrne, in sicer v višini povprečne cene teh storitev v Sloveniji. Lani je ZZZS zavarovancem na podlagi prejetih zahtevkov povrnil 312.131 evrov, najpogosteje zaradi nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev pri zdravnikih na smučiščih, plažah, v hotelih, turističnih ambulantah.

Kaj dodatno krijejo zdravstvena zavarovanja z asistenco

Glede na to, da evropska zdravstvena kartica ne krije stroškov prevozov s helikopterjem ali reševalnimi sanmi na smučiščih, se je dobro zavarovati s sklenitvijo police za zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini. Te ponuja večina slovenskih komercialnih zavarovalnic v sodelovanju z mednarodnimi asistenčnimi partnerji.
Odločitev, kateri paket oziroma obliko zavarovanja za tujino izbrati, je odvisna od območja potovanja (Hrvaška, Evropa, svet). Višina premije in kritja je odvisna od dejavnosti na počitnicah in višine tveganj, pri družinskih in skupinskih zavarovanjih je za višino premije pomembno, koliko oseb potuje v tujino. Slovenske zavarovalnice ponujajo 24-urno asistenco, podatke in informacije o najbližji zdravstveni ustanovi. Med drugim omogočajo še storitve nujne medicinske pomoči, nujne zdravstvene prevoze do bolnišnice ali klinike ter nujno zdravljenje, nujne zobozdravstvene storitve, zdravljenje akutnega poslabšanja kroničnih bolezni, iskanje in reševanje ponesrečenih oseb, prevoz v domovino in odvetniške oziroma pravne storitve.
Če se vam v tujini kaj zgodi, pokličete telefonsko številko na kartici takega zavarovanja in zavarovalnica skladno s plačano premijo in paketom dodatnih storitev uredi vse potrebno za potek zdravljenja, morebitne nujne, tudi helikopterske prevoze, ob morebitnih smrtnih dogodkih pa še prevoz posmrtnih ostankov in svojcev domov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta