Netflix: Med Slovenci najbolj priljubljena Hiša denarja

Gregor Grosman Gregor Grosman
19.04.2020 16:04

Katere so najboljše platforme za pretočni video, preko katerih je možno od koderkoli in z različnih naprav dostopati do TV-serij in filmov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vse več ljudi gleda filme in serije prek spletnih platform in storitev videa na zahtevo, kakršen je Netflix.
Netflix

Če se med pandemijo koronavirusa kratkočasite z gledanjem televizije, se vam je gotovo že zgodilo, da kljub ponudbi nekaj sto kabelskih ali satelitskih programov na sporedu ni bilo ničesar, kar bi vas zadržalo pred zaslonom. Ena od možnosti je takrat ogled videa na zahtevo (VOD). Storitve pretočnega videa v minulih dneh in tednih beležijo izjemno visoko rast števila uporabnikov. Glede na to, da so zaprta tudi gledališča in kinematografi, si je pač zabavo in izobraževanje treba poiskati drugje. In marsikdo vidi rešitev v spletni televiziji.

Preizkusite, preden kupite

Spletna stran s tehnološkimi vsebinami Tom's Guide je sestavila seznam najboljših platform za pretočni video. Prek teh je namreč enostavno in hitro mogoče praktično od koderkoli in z različnih naprav (televizijskega sprejemnika, tabličnega računalnika, mobilnega telefona) dostopati do TV-serij in filmov. Dostop do platform si zagotovimo s plačilom mesečne naročnine, ki jo lahko kadarkoli tudi prekinemo, mnogi ponudniki pa novim uporabnikom omogočajo celo brezplačni preizkus za določeno časovno obdobje. Najvišje uvrščeni Netflix, denimo, mesec dni, Apple TV+ zgolj sedem dni. Pod drobnogled so vzeli tudi HBO Go, Disney Plus, Hulu, Amazon Prime in nekatere druge, ki pri nas (še) niso dostopni.

Reuters

Netflix še raste, a konkurenti ga nažirajo​

​Konec januarja 2020 je imel Netflix več kot 167 milijonov naročnikov. V zadnjem četrtletju 2019 so pridobili devet milijonov uporabnikov. Business Insider sicer ugotavlja, da jim kljub strmi rasti naročnike odžirajo vse bolj številni konkurenti. Če je na področju pretočnih video naročnin Netflix leta 2007 imel 91-odstotni tržni delež, je ta lani upadel na "zgolj" 19 odstotkov, ugotavljajo pri analitski družbi Ampere Analysis. Sprva je Netflix ponujal le TV-serije drugih ustvarjalcev, že kmalu pa so začeli snemati lastne vsebine, med katerimi je nastalo veliko priljubljenih produkcij. Njihov poslovni model se je izkazal za uspešnega.

​Top 10 filmov in serij

Na lestvici Top 10 filmov in serij, ki trenutno najbolj zanimajo slovenske gledalce Netflixa, je na prvem mestu televizijska serija Money Heist (Hiša denarja), ki jo predvajajo že od leta 2017, trenutno pa teče četrta sezona. Gre za eno najbolj priljubljenih neangleško govorečih serij na Netflixu, zadnjo sezono naj bi jo spremljalo krepko preko 30 milijonov gledalcev. V njej nenavadna skupina roparjev poskuša izvesti najbolj popoln rop v španski zgodovini - gre za krajo 2,4 milijarde evrov iz kraljeve kovnice v Španiji. Na drugem mestu po popularnosti med Slovenci je dokumentarna serija Tiger King (Kralj tigrov), s katero je Netflix znova zadel v polno.
Tretji na lestvici je Code 8, film iz leta 2019, dogajanje v akcijski kriminalki pa je postavljeno v svet, v katerem se približno štiri odstotke svetovne populacije rodi z različnimi supermočmi, zaradi katerih so preganjani. Netflixova komedija Love Wedding Repeat je na četrtem mestu, serija Friends na petem, Ozark na šestem mestu, Toy Boy je sedmi, Community na osmem mestu, Smallfoot (Mala noga) na devetem. Znanstvenofantastični akcijski film Megalodon: Predator iz globin (The Meg) pa med Slovenci zaključuje lestvico desetih najbolj priljubljenih filmov in serij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta