Niste vedeli? Inšpektorica pojasnila, pod katerimi pogoji lahko gostinci v lokalu postrežejo svoje goste

M.R.
18.02.2021 13:23
Posamezniki si lahko hrano iz gostilne naročijo na dom ali delo, v gostilno pa zaradi vladnih odlokov ne morejo. A že od samega sprejetja strogih ukrepov, s katerim je prepovedano obiskovanje gostiln in lokalov, obstajajo izjemni pogoji, pod katerimi gostinci lahko postrežejo svoje goste. Tako lahko gostijo poslovne sestanke, lahko pa tudi strežejo malice zaposlenim v istem podjetju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Gostinski lokali lahko že ves čas, odkar so sprejeti ukrepi za omejevanje širjenja koronavirusa, tudi v svojih prostorih sprejmejo in strežejo goste. A pod več pogoji. Zdravstvena inšpektorica Deana Potza je danes pojasnila, da lahko v gostinski lokal pridejo na malico zaposleni iz istega podjetja. V tistem času v lokalu ne sme biti drugih gostov, ko odidejo, pa lahko gostinci prostore razkužijo in prezračijo, nato pa sprejmejo zaposlene iz drugega podjetja. Hkrati je treba pri tem upoštevati vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), poudarja Potza. Tudi če je v lokalu več ločenih prostorov, gostinec po besedah inšpektorice ne sme hkrati gostiti zaposlenih iz različnih podjetij. 

V gostinskih lokalih je dovoljeno tudi organiziranje poslovnih sestankov. Pogoj je, da zaužito hrano in pijačo nujno plača podjetje, kar pomeni, da je ne sme plačati fizična oseba. Na sestanku je lahko prisotnih do največ 10 oseb. Tudi v tem primeru je treba spoštovati priporočila NIJZ. 

Inšpektorat obravnava Počivalškov primer

Potza je povedala še, da v zvezi s sestankom v gostilni Taverna v Ormožu, ki naj bi se ga udeležilo devet ljudi, med njimi tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, poslanka Mojca Žnidarič (SMC) in poslanec Jani Ivanuša (SNS), poteka inšpekcijski nadzor. Ta je bil uveden po tem, ko so na inšpektoratu prejeli več prijav.

Ker je trenutno zadeva še v postopku, več podrobnosti inšpektorica ni povedala. Pojasnile je le, da kadar se postopek uvede na podlagi prijave, ta traja nekoliko dlje, saj inšpektor ni bil prisoten na samem kraju, zato mora pridobiti vsa dejstva in pojasnila. Kdaj bo končan omenjeni postopek, pa je za zdaj še nemogoče oceniti, zaključuje inšpektorica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta