Turistične agencije so zagrabile prva sproščanja. Skoraj polno letalo bo ta konec tedna poletelo na Tenerife

Vida Božičko
17.02.2021 06:00
Slovenski gostinski delavci in hotelirji medtem še v negotovosti
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gostinci in gostje si želijo čim prej na terase, v lokale in hotele.
Sašo Bizjak

V nedeljo bo z ljubljanskega letališča poletelo skoraj polno letal s 180 sedeži. Čarterski polet, direktno na Kanarske otoke, natančneje na Tenerife, so agencije začele tržiti šele prejšnji petek, a kot so pojasnili pri agenciji Palma, je zanimanja veliko. "Tisti, ki nas kličejo, nimajo zadržkov in niso prestrašeni, je pa treba podati veliko več informacij kot sicer," je pojasnila Nena Kraševec Mišič iz agencije Palma. Kaj pa ukrepi, kakšni so sploh pogoji, da se posamezniki v teh razmerah lahko podajo na turistično pot? "Za to potovanje morajo potniki opraviti PCR-test, predložiti morajo takšnega, ki ni starejši od 72 ur," je pojasnila in dodala, da na Tenerifu posebnih omejitev sicer ni. Nekateri potniki so se tako odločili za počitniško možnost in so zraven rezervirali tudi hotelske nastanitve, drugi so se odločili za potovanje v lastni režiji. Potniki bodo ob prihodu na otok izpolnili tudi poseben obrazec, ob tem pa bodo prejeli QR-kodo, ki je za vse goste pogoj. Ob prihodu nazaj morajo potniki upoštevati vsa takrat za Slovenijo veljavna navodila in priporočila NIJZ. Potniki bodo lahko test pred vrnitvijo domov opravili na Tenerifu ali ob prihodu na Letališče Jožeta Pučnika. Kot so še pojasnili pri agenciji Palma, trenutno drugih aranžmajev ne tržijo, podobno so nam pojasnili tudi v agenciji Relax, kjer prav tako lahko še rezervirate pot na Tenerife s tem istim letalom. "Kataloge za Jadran in Mediteran smo sicer že pripravili in upamo, da jih bomo kmalu lahko začeli tržiti. Prijav za zdaj še ni. Tako kot čakamo mi, čakajo tudi naše stranke," je pojasnil Jože Režonja iz agencije Relax.

Kdaj bodo vrata odprli slovenski hoteli, ni znano

Medtem ko se prvi turisti že odpravljajo v tujino, pa dopustovanje v Sloveniji še ni mogoče. Hoteli in večina druge turistične ponudbe ostajajo kljub številnim sproščanjem zaprti, sektor pa še nima nobenih podatkov, kdaj bi se lahko začela sproščanja. "Na vladne službe smo naslovili predlog sproščanja posameznih delov turizma, najprej tistih, ki potekajo na prostem. Poleg smučanja in rekreacije tudi delovanje gostinskih teras in organiziranih dogodkov na prostem," pojasnjuje Fedja Pobegajlo, direktor Turistično-gostinske zbornice Slovenije.

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniškI zbornici Blaž Cvar pa ob tem dodaja, da so tudi od NIJZ dobili potrdilo, da so delna sproščanja varna že v oranžni fazi, v rumeni pa bi lahko v skladu z ukrepi odprli skoraj vse. "A zatika se pri vladni skupini. V veljavnem semaforju sproščanja ukrepov ni predvideno, kdaj bi se lahko odpirale naše dejavnosti, zato smo to predlagali kar sami," pravi Cvar. "Želimo si, da se čim prej dovoli delovati tistim, ki lahko spoštujejo vse zaščitne ukrepe in ki lahko s poslovanjem pokrijejo svoje stroške. Vsem tistim, ki še ne bi mogli poslovati pozitivno, pa je nujno še naprej finančno pomagati," je še prepričan.

Nekateri sektor zapuščajo

Dolgotrajno zaprtje pa ni usodno le za poslovanje podjetij, pač pa tudi za kader, ki ga sektor izgublja. Po podatkih Zavoda za zaposlovanje je bilo letos januarja brezposelnih kar 10.018 oseb iz gostinstva in turizma, v enakem obdobju lani pa 5767. "To je zelo visoka številka. Ob tem pa je treba povedati, da se zaradi dolgotrajnega zaprtja vse več ljudi odloča, da kar sami zapuščajo sektor in se preusmerjajo v druge panoge. Četudi dobijo 80-odstotno nadomestilo v času čakanja na delo, to za marsikoga ni dovolj," pojasnjuje Cvar, ki zato predlaga 100-odstotno nadomestilo za čas čakanja na delo. "To bi nam omogočilo, da ohranimo vsaj še tiste kadre, ki so nam ostali," je dejal. Tako hoteli kot gostinski lokali si namreč ne morejo predstavljati, da bi ob ponovnem zagonu ostali brez svojih zaposlenih. "Povečano povpraševanje je namreč že zaznati za čas velikonočnih praznikov, prvomajskih počitnic, nekaj rezervacij pa je tudi že za poletno sezono," pa je pojasnil Pobegajlo, ki dodaja, da je za preživetje sektorja nujno, da bodo lahko delali v omenjenih terminih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta