Noben medicinski postopek ne more biti obvezen, če ga ne določa zakon. Testiranje za učitelje kljub temu obvezno, razmišljajo tudi o testiranju otrok

A.L.
22.01.2021 11:41
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Igor Napast

Generalna direktorica direktorata za javno zdravje Vesna Kerstin Petrič je na današnji novinarski konferenci povedala, da je izboljšanje situacije končno omogočilo vračanje v šole, eden ključnih ukrepov pri tem pa je testiranje zaposlenih. Kot pravi, je protokol pripravljen. V ponedeljek se bodo učitelji in vzgojitelji testirali, v primeru, da bo test negativen, v torek pridejo v šolo, pozitivni pa bodo morali domov. 

"Testiranje bo potekalo skladno z dogovorom med šolo in zdravstvenim domom, o tem, kdaj in kje naj se zglasijo vzgojitelji in učitelji, pa jih bo obvestilo vodstvo njihove šole," je nadaljevala generalna direktorica direktorata za javno zdravje. "Za fleksibilen način smo se odločili, ker se okoliščine na lokalni ravni zelo razlikujejo in je nekje bolj primerno, da se testiranje izvede v zdravstvenem domu, drugje pa se lahko organizira v šoli ali v dogovoru z lokalno skupnostjo v za to posebej določenem prostoru," je dodala.

Zdravstveni domovi so koordinator testiranja na območju, ki ga pokrivajo, k sodelovanju pa lahko povabijo tudi koncesionarje. Kjer bo število zahtevanih testiranj preveliko, ali gre za zelo oddaljene šole oziroma vrtce, pa bo ministrstvo zagotovilo sodelovanje pooblaščenih mobilnih enot. Šole in zdravstveni domovi se bodo tudi dogovorili, kako naj zaposleni prihajajo na testiranje, da ne bo nepotrebnih čakalnih vrst.

"Večina zdravstvenih domov je dobro pripravljenih," je zatrdila Vesna Kerstin Petrič. V četrtek je ministrstvo obveščalo tudi župane, v šolstvu pa so že v začetku tedna z okrožnico obvestili ravnatelje. 

Testiranje za zaposlene v višjem in visokem šolstvu bo potekalo vzporedno, in sicer bo organizirano s pomočjo mobilnih enot v vseh krajih, kjer se izvajajo izobraževalni programi. Tudi v tem primeru bo zaposlene o lokaciji obveščalo pristojno ministrstvo.

Učitelji brez testa ne bodo mogli v živo izvajati pouka

Na vprašanje, ali je testiranje za učitelje obvezno, Vesna Kerstin Petrič odgovarja, da noben medicinski postopek ne more biti obvezen, če ga ne določa zakon. A ker gre lahko v teh primerih za prenos okužbe v šolskem prostoru, tisti, ki se ne bo testiral, seveda ne more v živo izvajati pouka, je povedala. "In to je tisto, kar je želela včeraj povedati ministrica. Žal bo moral pač izvajati neke druge naloge od doma, pouka v živo ne bo mogel izvajati, ker lahko, če ni testiran, povzroči, da se bi okužil cel razred. Zato moramo poskrbeti, da tisti, ki v šoli v živo delajo, vsaj s približno gotovostjo ne bodo kužni."

Kaj pa testiranje učencev? "O tem razpravlja cela Evropa, nekje so že začeli. Mislim, da je vredno počakati, da vidimo, kakšen je izplen takega testiranja. Je pa zelo možno, da bo to naslednji korak."

Kerstin Petričeva je spomnila, da je testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju eden ključnih ukrepov, ki ga priporočajo tako Svetovna zdravstvena organizacija, Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni kot tudi vse slovenske strokovne inštitucije, in sicer pred začetkom pouka in potem periodično vsaj enkrat na teden. Izpostavila je tudi pomen spoštovanja vseh drugih varnostnih ukrepov, ustrezno razdaljo, nošenje mask, prezračevanje, razkuževanje rok ter ostajanje doma ob vsakem najmanjšem znaku okužbe. "To so nujni pogoji, da nam bo uspelo obdržati otroke v šolah," je bila jasna.

Vrnitev v šolo

Spomnimo, v torek, ko se bodo v šole vrnili učenci prvega triletja, bo pouk potekal v homogenih skupinah, ki pa se med seboj med poukom ne bodo smele mešati, je povedala ministrica Simona Kustec. V šoli in vrtcih bodo morali vsi zaposleni ves čas nositi maske, učenci pa izven učilnice oz. mehurčka. V ponedeljek bo potekalo tudi obvezno testiranje zaposlenih.

Pouk za učence prvih treh razredov bo po besedah ministrice potekal po "že poznanem, preverjanjem modelu C". Iz njega izhaja, da pouk poteka v homogenih skupinah, pri čemer se skupine med seboj med poukom ne mešajo. To je po njenih besedah merilo, ki se mu najprej sledi, kako velike bodo skupine, da bo pouk še varen in izvedljiv, pa bodo po njenih besedah presodili ravnatelji sami.

Šole morajo izdelati natančne protokole izvajanja obveznega in razširjenega programa, ekskurzij, plavalnih tečajev, šole v naravi in interesnih dejavnosti, ki jih imajo zunanji izvajalci, se ne izvaja. Razen v prvem razredu se neobvezne izbirne predmete izvaja na daljavo. Dnevi dejavnosti se lahko za učence, ki se izobražujejo v šoli, izvajajo le v prostorih šole in ob upoštevanju strogih higienskih priporočil.

Učenci se bodo morali med odmori zadrževati v matičnih učilnicah in jih praviloma ne bodo smeli zapuščati, v kolikor je mogoče, bodo v učilnicah tudi malicali. Pouk športne vzgoje naj bi potekal v športni dvorani brez mešanja skupin učencev iz različnih razredov. Učenci, vključeni v jutranje varstvo ali podaljšano bivanje, naj bi bili razporejeni v skupine tako, da se oddelki med seboj ne mešajo, šola mora pri tem voditi tudi natančno evidenco. Učencem, ki jim zaradi zdravstvenih omejitev ni dovoljeno obiskovati pouka v šoli, mora šola prilagoditi oblike in metode dela.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta