Predsednik Pahor razburja s telovadbo na otroškem igrišču, kaj pravijo v njegovem uradu?

Asja Lednik Štrukelj
22.01.2021 10:11
Epidemija je v hude stiske pahnila številne državljane, ki ob spoštovanju ukrepov vztrajajo že mesece. Zato mnoge še toliko bolj zmotijo primeri, ko politiki ravnajo neodgovorno.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Spomnimo, denimo, na aprilski spodrsljaj predsednika republike Boruta Pahorja ter ministrov Aleša Hojsa in Mateja Tonina, ki so skupaj z vrhom slovenske vojske in policijo preverjali teren ob meji ter se skupaj zavzeli za podelitev posebnih pooblastil slovenski vojski, ki bi se na tem območju pridružila policiji. A v javnosti so takrat odmevale predvsem fotografije, iz katerih je bilo razvidno, da delegacija ni upoštevala ukrepov, ki jih je vlada sprejela za zajezitev koronavirusa. 

Simona Kustec na gala prireditvi Olimpijskega komiteja Slovenije.
Tv Slovenija

Vsak tovrsten primer vselej sproži burne odzive javnosti, na številne očitke je v teh dneh znova naletel predsednik republike Borut Pahor. "Včeraj sem med sprehodom malo preveril svoje moči, pa me še danes vse boli," je zapisal pod fotografijo, ki jo je delil s svojimi 128 tisoč sledilci. Na njej predsednik države telovadi na športni napravi na enem od igrišč, v ozadju pa je videti trak, ki ga v teh časih običajno vidimo ob igriščih, da bi opozarjal uporabnike, da je uporaba igral zaradi epidemije prepovedana.

"Predsedniku republike se zdi tako objavljanje primerno, ni žaljivo in nestrpno"

Iz urada predsednika države so nam sporočili, da trenutno veljavni odloki uporabe zunanjih javnih igrišč ne prepovedujejo, lahko pa to storijo občine same. "V Mestni občini Ljubljana so vsa javna igrišča odprta, pri njihovi uporabi je treba spoštovati navodila vlade RS in NIJZ," dodajajo.

Kot pravijo, je bila fotografija posneta na Kodeljevem, "označevalni trak na fotografiji pa varuje tamkajšnje gradbišče, ne pa vadbene naprave". In kakšen je namen takšne fotografije? "Predsednik republike spodbuja zdrav način življenja in pomen fizične aktivnosti. Še posebej v času, ko je zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusne bolezni športno udejstvovanje omejeno. Pri športnih aktivnosti upošteva ukrepe in navodila vlade RS," pravijo v predsednikovem uradu.

So tovrstne fotografije v trenutni situaciji, ko so številni državljani v hudi stiski, potrebne in primerne? "Predsednik Pahor ima na spletnih omrežjih več kot četrt milijona sledilcev. Na dveh omrežjih, twitterju in facebooku, predsednik objavlja resne vsebine, na instagramu pa bolj sproščene. Predsedniku republike se zdi tako objavljanje primerno, ni žaljivo in nestrpno. Seveda pa ni za vse okuse, kot nič na tem svetu, in s tem je potrebno v demokratični družbi znati živeti."

Na vprašanje, ali ima predsednik kakšno spodbudno sporočilo za državljane, nekaj, kar bi jih morda lahko nekoliko pomirilo, pa odgovarjajo: "Na vseh socialnih omrežjih predsednik republike spodbuja k dobrim praksam, solidarnosti, medsebojnemu spoštovanju in iskrenosti. Z optimizmom nagovarja k skupnemu premagovanju krize #vsebosedobro."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta