Notranji minister Aleš Hojs o napovedanih protestih: Policiji bom dal usmeritve

M.R.
30.04.2020 12:03

Policija bo v primeru jutrišnjih protestov postopala v skladu z zakonom in svojimi pooblastili, je poudaril Aleš Hojs.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs.
Anže Malovrh/sta

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na današnji novinarski konferenci med drugim odgovarjal tudi na vprašanje o za jutri napovedanih protestih proti vladi. "Sam nimam nobenih težav s tem, da kdor koli protestira proti čemer koli. Seveda pa imam težave v smislu tega, da se 98 odstotkov slovenskih državljanov drži odlokov, upošteva navodila vlade zaradi lastne varnosti in lastnega zdravja. Zbiranje na javnih mestih je še naprej prepovedano, ne glede na sprostitev med občinami. In seveda je pozivanje na taka zborovanja na javnih mestih nezakonito," je dejal in še enkrat ponovil besedo nezakonito.
"Sam bom, tako kot vedno, policiji dal usmeritve, kako in na kakšen način ukrepati ob tako napovedanih protestih. Pri čemer bi rad ta trenutek izkoristil tudi za veliko zahvalo policiji, ki se je na zadnjih protestih izkazala za izjemno profesionalno in učinkovito. Torej sami ste lahko videli provokacije mnogih tam na Trgu republike, na katere policija ni odreagirala. Torej ne pričakujte, da bo policija tista, ki bo začenjala s kakršno koli represijo ali nasiljem. Seveda pa je jasno, da bo na kakršno koli nasilje ali pa na kršenja javnega reda in miru ustrezno odreagirala. Policija je za jutrišnji napovedani shod pripravljena in bo postopala, kot ji nalaga zakon in v skladu s pooblastili, ki jih ima," je odgovoril.

Dostopi do sprehajalnih poti, do narave, do naših gorah so sedaj omogočeni

"Prvi polčas smo odigrali izjemno, pred nami pa je drugi polčas, ki bo daljši in verjetno s precej manjšimi omejitvami," je današnjo novinarsko konferenco sicer začel minister za notranje zadeve Aleš Hojs.
Glede umika prepovedi gibanja med občinami je dejal, da ni za to nobenih posebnih navodil. "Vsem priporočamo, da se na pot odpravijo le v nujnih primerih," je pristavil.
"Dostopi do sprehajalnih parkov, do narave, do naših gora so s tem trenutkom omogočeni. Počnimo pa vse to, kar nameravamo v naravi početi, tako, kot prepisuje zdravstvena stroka. Torej samostojno, če smo v skupini, pa na primerni razdalji," je razložil Hojs. Nato pa apeliral na vse, naj ne obremenjujejo tistih najbolj turističnih krajev, ki smo jih obremenjevali v sržu epidemije, "torej našo obalo, Bleda, Kranjske Gore in podobnih krajev". "Mislim, da je prav, da postopen naval, če temu tako rečem, v prihodnjih dneh zopet ne eskalira, kajti najmanj, kar si želimo, je to, da bi morali ponovno te pogoje ali pa kakršne koli druge pogoje zopet zaostrovati," je še dodal.
Poudaril je tudi, da še vedno velja splošna prepoved gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih. Definirane so izjeme, ki gibanje in zbiranje omogočajo. To so dostopi do trgovin, do bencinskih servisov, do nujnih medicinskih storitev in drugih storitev, ki jih predvideva odlok. S sproščanjem aktivnosti pa se sproščajo tudi dostopi do teh storitev. "Ne pričakujte, da bi za vsako sprostitev spreminjali tudi odlok," pravi Hojs. Ta sprememba je v odloku zajeta tako, da se ob sproščanju posamezne storitve sprošča tudi dostop do te storitve, je poudaril minister.
{twitter}https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1255796857936232454{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta