Nov primer kršenja delavskih pravic? Mariborsko podjetje Z-Line Automotive v stečaj, delavke že mesece brez plač

STA, Va
21.10.2022 21:54

Zaposleni že od marca niso videli plač, prispevki nio plačani, stopnjevale naj bi se bile grožnje vodilnih, je poročala TV Slovenija. Kaj so ugotovili inšpektorji in policija?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

Mariborsko podjetje Z-Line Automotive okoli 80 zaposlenim že od marca ni izplačalo plač in poplačalo prispevkov, je poročala TV Slovenija. Družba je pred dnevi končala v stečaju, še prej pa so vodilni ustanovili novo podjetje in vanj prezaposlili delavce. S primerom se ukvarja policija, podjetje so že obiskali tudi delovni inšpektorji.

Agonija zaposlenih se je po poročanju TV Slovenija začela konec lanskega leta, ko je prišlo do združitve štirih podjetij v družbo Z-Line Automotive. Plače so začele zaostajati, regres in prispevki niso bili plačani, stopnjevale naj bi se bile grožnje vodilnih, ves čas naj bi bilo prepovedano sindikalno delovanje, navaja televizija.

Vodstvo podjetja je delavke, ki so šivale predvsem za avtomobilsko industrijo, pod pretvezo izobraževanja posojalo podjetjem v tujini, kjer pa so morale po navedbah TV Slovenija večino stroškov prevoza, nastanitve in prehrane plačati iz lastnega žepa.

Delavke so kršitve vodstva večkrat prijavile policiji. Tam so potrdili, da v predkazenskem postopku intenzivno zbirajo obvestila. Podjetje so obiskali tudi delovni inšpektorji, a so po ugotovitvi nepravilnosti ukrepali le z izreki opominov in opozoril.

Vodilni so sicer v začetku junija ustanovili novo podjetje Cutting Edge, ki deluje na istem naslovu. Konec poletja so vanj prezaposlili večino delavcev, prakso neizplačevnja plač in prispevkov pa nadaljujejo, je še poročala televizija. Lastniki družb se na navedbe niso odzvali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta