Nova etapa v sodnih bitkah med Slovenijo in Hrvaško: Sosedi se srečujeta le še na sodiščih

Uroš Esih Uroš Esih
11.06.2019 18:21

Evropsko sodišče za človekove pravice bo odločalo o dopustnosti slovenske tožbe zoper Hrvaško zaradi terjatev Ljubljanske banke do hrvaških podjetij v višini 430 milijonov evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenija je meddržavno tožbo, ki je sicer redkost v sodni praksi ESČP, proti Hrvaški vložila že pred tremi leti, 15. septembra 2016.
EPA

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) bo izpeljalo ustno obravnavo v meddržavni tožbi Slovenije proti Hrvaški zaradi terjatev Ljubljanske banke (LB) do hrvaških podjetij. Najprej Hrvaška, nato pa Slovenija bosta vsaka v pol ure dolgem nastopu pred velikim senatom ESČP razkrili svojo za zdaj zaupno argumentacijo. Po naših neuradnih informacijah se slovenska argumentacija glede na potrebe utegne prilagajati hrvaškim argumentom. Hrvaška seveda izpodbija dopustnost tožbe pred ESČP, trdi, da vsebina tožbe ne izpolnjuje pogojev za odločanje na dotičnem sodišču, ki je bolj znano kot sodišče, ki razsoja o kršenju človekovih pravic posameznikov - in ne pravnih oziroma gospodarskih subjektov. Zaradi tega se na slovenski strani zavedajo, da je tožba specifična, a istočasno so prepričani v trdnost svoje argumentacije.

Bo sodišče prepoznalo hrvaško kršenje pravic LB?

Slovenija v tožbi trdi, da Hrvaška krši pravice LB po evropski konvenciji o človekovih pravicah. Očita ji kršitev pravice do poštenega sojenja ter pravice do učinkovitega pravnega sredstva, poleg tega pa še kršitev prepovedi diskriminacije ter varstva premoženja. Slovenija je meddržavno tožbo, ki je sicer redkost v sodni praksi ESČP, proti Hrvaški vložila že pred tremi leti, 15. septembra 2016. LB je bila tretja največja banka na Hrvaškem, nevrnjene kredite pa je odobrila hrvaškim podjetjem.
LB, ki je veljala za največjo banko v nekdanji Jugoslaviji, njena podružnica v Zagrebu pa je leta financirala hrvaška podjetja ter jim omogočala delovanje in razvoj. Krediti LB so v pomembni meri poganjali hrvaško gospodarstvo.

Terjatve LB in primer Ališić

Slovenske tožbe Hrvaške pred ESČP pa ni mogoče čisto ločiti od znamenitega primera Ališić, ko je isto sodišče odločilo, da mora Slovenija kot lastnica LB poravnati terjatve do nekdanjih deviznih varčevalcev z neprenesenimi vlogami. Sklad RS za nasledstvo je do konca lanskega leta odločil o več kot 36.570 posamičnih zadevah, od tega je več kot 33.130 varčevalcem izdal informativne izračune v skupni vrednosti 295 milijonov evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta