Nova KBM in Zavarovalnica Sava lani poslovali rekordno

Srečko Klapš Srečko Klapš
05.04.2019 18:10

Največja finančna stebra v Podravju skupaj lani imela 105 milijonov evrov čistega dobička. Žal pa v Novi KBM in Zavarovalnici Sava zmanjšujejo število zaposlenih, lani skupaj za 157

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skupina Nove KBM je leto 2018 zaključila s čistim dobičkom v višini 72,49 milijona evrov.
Igor Napast

Skupina Nove KBM je leto 2018 zaključila s čistim dobičkom v višini 72,49 milijona evrov, Nova KBM pa je ustvarila 75,52 milijona dobička, objavlja druga največja banka v Sloveniji, ki je v 80-odstotni lasti ameriškega sklada Apollo in v petinski lasti Evropske banke za obnovo in razvoj. Doseženi donos na kapital po obdavčitvi je znašal 10,59 odstotka na ravni banke in dobrih deset odstotkov na ravni Skupine. Bilančno vsoto so povečali na 4,998 milijarde evrov, količnik kapitalske ustreznosti pa za Novo KBM znaša 19,59 odstotka.

V portfelju le še za 347 milijona evrov slabih kreditov

V Novi KBM, ki smo jo davkoplačevalci zaradi bančne luknje dokapitalizirali za okoli 800 milijonov evrov, ob čemer so pred prodajo banke izbrisali več kot sto tisoč malih delničarjev in imetnike bančnih obveznic, nadaljujejo zniževanje nedonosnih terjatev. Te so lani znižali za 3,88 odstotne točke na 347 milijonov evrov, v portfelju Skupine pa za 4,22 odstotne točke.
John Denhof, predsednik uprave Nove KBM, ocenjuje, da doseženi rezultati izkazujejo strateško osredotočenost, zavzeto delo zaposlenih in usmerjenost poslovanja k strankam. "Verjamemo, da smo na pravi poti, da Nova KBM postane najboljša banka v Sloveniji." Spomnimo, da se ameriški Apollo poteguje tudi za prevzem Abanke, s katerim bi se približali njihovemu cilju, četrtinskemu tržnemu deležu. Rast poslovanja pa se ne odraža v številu zaposlenih, saj je bilo teh na zadnji dan leta 2018 1303 oziroma kar za 212 zaposlenih manj kot konec leta 2017. V Novi KBM pojasnjujejo, da je bilo odhodov res 212, a da so na novo zaposlili 96 ljudi. Predvideno zmanjšanje zaposlenih za nekaj več kot 100 ljudi so tudi vnaprej predstavili sindikatom in je skladno z zakonodajo. Dodajajo še, da je letos predvideno zmanjšanje zaposlenih za okoli 150.

Zavarovalnica Sava utrjuje tržni delež

Tudi Zavarovalnica Sava je lani nadaljevala večletno rast, saj je znašal poslovni izid pred obdavčitvijo 37,6 milijona evrov in je bil višji za 5,8 milijona evrov, čistega dobička pa je bilo za 29,5 milijona evrov (+ 17,8 odstotka) oziroma za 4,4 milijona evrov več kot leta 2017. Kljub temu je za 2,6 odstotka zaostal za načrtovanim dobičkom. Ob tem je segment premoženjskih zavarovanj prispeval 18,4 milijona evrov, segment življenjskih zavarovanj pa 11,2 milijona evrov čistega dobička. Čisti prihodki od zavarovalnih premij so bili višji za 8,3 odstotka in so znašali 315,9 milijona evrov. Zavarovalnica Sava s 16,6-odstotnim tržnim deležem ostaja druga največja zavarovalnica na trgu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta