Nove zmage, nove odgovornosti

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
02.12.2018 22:10
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Daleč najbolj prepričljiva in za marsikoga presenetljiva zmagovalka volitev občin severovzhodne Slovenije je nesporno Nuška Gajšek v mestni občini Ptuj, ki je tako edina ženska na čelu slovenskih mestnih občin in sploh prva županja Ptuja. Gajškova je suvereno, z dvema tretjinama glasov, ugnala protikandidata, nekdanjega župana Štefana Čelana, ki mu povratek ni uspel kljub izdatni podpori strank, ki jo je v zadnjih metrih tekme pridobil. 37- letna politologinja z vidno pozicijo v SD je primer zmagovalke s prepričljivimi argumenti, ki je tako v predvolilni kampanji kot v minulem delu stavila predvsem na dialog in sodelovanje, kar je prav to, kar Ptuj po Senčarjevem mandatu najbolj potrebuje. Hkrati so volivci nagradili njeno dosedanje delo v mestnem svetu in se zavzeli za pozitivne spremembe, svežino in nove pristope za večjo kakovost življenja v mestu, ki ga čaka ogromno izzivov in projektov. Prepričljiva zmaga kandidatke, ki se je v drugi krog prebila ob močni moški konkurenci, je po svoje tudi dokaz, da se politične tekme še vedno da dobiti tudi brez pristanka na podle igre, ki so ji jih neuspešno skušali podtakniti na Ptuju v končnici spopada. Njen mandat vseeno ne bo lahek, saj se je težav nagrmadilo. Hkrati ji močna podpora prinaša tudi veliko težo odgovornosti, česar se nova županja gotovo zaveda. Hkrati bo morala dejansko čim prej začeti uresničevati napovedano politiko sodelovanja in sklepati zavezništva, zlasti pomembno bo sodelovanje s protikandidatoma Andrejem Čušem in Čelanom glede na razmerja moči v mestnem svetu.
Pričakovana sprememba, čeprav je šlo tesneje, kot bi lahko sklepali po prvem krogu in kot je kazalo sprva, se je zgodila v Slovenj Gradcu, kjer je moral dosedanji župan Andrej Čas po le poldrugem mandatu predati posle izzivalcu, direktorju občinskega javnega zavoda Spotur Tilnu Kluglerju, neodvisnemu kandidatu z zajetno strankarsko zaslombo. Čas je v zadnjih dneh sicer nekoliko pridobival, a je vseeno nosil s sabo prtljago bolj ali manj utemeljenih očitkov in si že v prvem polnem mandatu nakopal kar nekaj nezadovoljstva med občani. Klugler je bil od sprva milega začetka na drugi strani čedalje bolj artikuliran in odločen, mestoma tudi agresiven, čeprav se je nervoza stopnjevala pri obeh in prav na koncu mestoma že presegala meje dostojnega. Klugler je bil vse bolj konkreten tudi z obljubami, ves čas pa je predstavljal glas proti tako imenovanemu hmeljarskemu lobiju, kakorkoli fantomski naj bi ta že bil - je Času škodil. Hkrati se Času politika, v kateri se je postavljal kot žrtev diskreditacij in nemoči ob napadih, ni izšla - pravzaprav se zdi, da se kljub številnim dobrim projektom in v marsičem precej naprednim, tudi drugačnim, nekonvencionalnim pogledom, na koncu ni znašel tam, kamor je nenadoma vstopil in od koder zdaj izstopa - v politiki - in da je marsikaj podcenil ali presodil napačno. 
Spremembo so izbrali tudi v Ormožu, ker župan Alojz Sok ni prepričal za še četrti mandat in ga bo z vrsto obljubami nasledil Danijel Vrbnjak (SDS). V ostalih občinah regij severovzhoda, zlasti v Pomurju, v katerih so morali izpeljati drugi krog, posebnih presenečenj ni bilo. V Lendavi, kjer se je dosedanji župan že prej umaknil, ni uspelo sicer mlademu prodornemu Dejanu Süču, ki ga je naposled kljub minimalni prednosti prvega kroga prepričljivo premagal Janez Magyar (SDS). S primerljivim rezultatom je v Ljutomeru ohranila županski položaj Olga Karba in zmagala proti tekmecu novinarju Dejanu Karbi. Zasuki so zaznamovali volitve v petih občinah na Celjskem, med drugim v Slovenskih Konjicah, kjer bodo po več pretresih v mandatih dosedanjih županov občine prevzeli novi župani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta